Anunţ istoric: NASA confirmă existenţa apei pe satelitul Europa

Anunţ istoric: NASA confirmă existenţa apei pe satelitul Europa

Agenţia Spaţială Nord-Americană (NASA) a anunţat oficial că în atmosfera de pe satelitul Europa, corp ceresc aflat în apropierea planetei gazoase Jupiter, au fost semnalaţi vapori de apă. Anunţul vine să susţină speculaţiile că pe „noul Pământ”, aşa cum a fost numit satelitul Europa, ar putea exista viață extraterestră, relatează GadgetReport.ro

Descoperirea a fost făcută de un grup de astronomi de la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore. În fotografiile făcute satelitului Europa, cercetătorii au găsit noi indicii care susţin prezenţa norilor cu vapori de apă şi nu de gaz, cum se credea până în prezent.

Geoff Yoder, unul dintre oficialii NASA, a declarat că prezenţa vaporilor de apă în atmosfera satelitului Europa poate indica faptul că pe corpul ceresc există condiţiile existenţei vieţii.

Norii s-ar afla la 200 de kilometri altitudine, iar acest lucru arată că pe satelitul Europa există probabil un ocean de pe care apa se evaporează pentru a ajunge în atmosferă. Se speculează, astfel, că satelitul Europa, cu diametrul de 3.100 de kilometri, ar adăposti un vast ocean de apă sub calota de gheață care îi acoperă suprafața.

Mai mult decât atât, unii oameni de știință sunt de părere că acest ocean coboară până în punctul în care intră în contact cu mantaua telurică a satelitului, făcând posibile numeroase tipuri de reacții chimice.

În decembrie 2012, telescopul Hubble a detectat ceea ce păreau a fi nori din vapori de apă care se extindeau până la 200 de kilometri în spațiu, dinspre polul sud al Europei.

Această informație, făcută publică în 2013, a provocat reacțiile pline de entuziasm ale comunității de astrobiologi pentru că sugerează că o sondă robotică ar putea culege mostre din oceanul subteran al Europei, fără a fi nevoie să asolizeze pe satelit și să foreze în calota de gheață.

NASA a anunţat, deja, o misiune către Europa, planificată să fie lansată în 2018. Cu ajutorul telescopului James Web, astronomii speră să primească o nouă confirmare privind existenţa apei în atmosfera de pe satelitul Europa.

Mai multe detalii aflaţi din materialul de pe site-ul NASA.