Apple a lansat iPhone 5, cu display de 4 inchi si conectivitate LTE

Data: 12/09/2012 | Autor: .

Apple a prezentat oficial cu putin timp in urma mult-asteptatul smartphone iPhone 5, un terminal ce confirma avalansa de zvonuri aparute in ultima vreme pe internet.

Asa cum era de asteptat, noul iPhone vine cu un display de 4 inchi cu o rezolutie de 1136×640 pixeli, la o densitate de 326 pixeli pe inch. Acesta este, potrivit Apple, mai bun decat display-urile de pe modelele precedente, oferind o saturatie mai buna a culorilor si „full sRGB rendering”.

Daca dimensiunea display-ului a crescut, celelalte dimensiuni ale noului iPhone au scazut. Terminalul are o grosime de doar 7,6 milimetri, cu 18% mai putin decat modelele precedente si este cu 20% mai usor decat iPhone 4S, cantarind doar 112 grame.

Noul display va da insa batai de cap dezvoltatorilor de aplicatii, din cauza formatului diferit decat cel de pe modelele precedente iPhone.

Daca aplicatii Apple ca suita iWord, Garage Band sau iMovie au fust updatate, celelalte aplicatii din App Store vor fi afisate, cel putin deocamdata, intr-un format de 3,5 inchi, alaturi de doua benzi negre in partea de sus si jos a ecranului.

O alta noutate adusa de noul iPhone este conectivitatea LTE, insa romanii vor mai avea de asteptat pentru ca operatorii telecom sa introduca astfel de retele si in tara noastra.

La capitolul camera, iPhone 5 vine cu acelasi specifiatii ca iPhone 4S: un senzor de 8 MP cu un obiectiv cu 5 elemente si o deschidere a diafragmei de f/2.4. Cea mai mare imbunatatire vine pe partea de software, Apple sustinand ca noua camera este cu 40% mai rapida decat modelul precedent.

Asa cum era de asteptat, Apple a introdus si un conector nou, de 5 ori mai subtire decat donectorul traditional cu 30 de pini.

Intern, iPhone 5 vine cu un procesor upgradat, A6, care promite o putere de procesare si performante grafice de doua ori mai bune.

La capitolul baterie, telefonul promite 8 ore de browsing folosind conexiunea LTE, 10 ore folosind doar Wi-Fi, sau 225 de ore de standby, dupa cum scrie The Verge.

Preturile incep de la 199 de dolari pentru varianta de 16 GB si ajung la 399 de dolari pentru varianta de 64 GB, valabile cu abonamente.

Terminalul poate fi precomandat din 14 septembrie iar primele modele vor fi livrate in noua tari pe 21 septembrie. Pana in decembrie, terminalul va ajunge in 100 de tari.

In plus, Apple va lansa pe 19 septembrie si un update la sistemul de operare iOS  6.