Armata SUA testează o mașină zburătoare

Data: 26/08/2020 | Autor: .

Compania texană LIFT Aircraft a derulat, cu succes, testele cu o mașină zburătoare care ar putea intra, în curând, în dotarea US Army. Mașina, denumită Hexa, este propulsată de un motor electric și, la prima vedere, arată precum o dronă uriașă.

Mașina zburătoare Hexa, care are aprox. 200 de kilograme și 18 rotoare precum cele de drone comerciale, a fost testată cu succes la baza militară Camp Mabry, de lângă Austin, Texas.

LIFT Aircraft afirmă că vehiculul electric de pasageri, cu decolare verticală, are un sistem de autopilotare cu triplă redundanță și este controlat de pilot cu ajutorul unui joystick.

Producătorii afirmă că deplasarea cu mașina zburătoare este de trei ori mai sigură decât pilotarea unui avion de mici dimensiuni.

În testele efectuate în Texas, mașina zburătoare, pilotată de Matthew Chasen, CEO al LIFT Aircraft, s-a ridicat de la sol și a survolat baza US Army fără probleme.

Vehiculul poate să zboare până la o înălțime de 200 de metri, iar în anumite cazuri până la peste 350 de metri.

,,Facem zborul atât de simplu, de sigur și de ieftin încât oricine ar putea conduce Hexa fără a avea abilități speciale sau instruire în vederea utilizării mașinii zburătoare”, a declarat Matthew Chasen. „Facem zborul disponibil pentru oricine pentru prima dată în istorie”, a adăugat el.

Agility Prime

Mașina a fost dezvoltată de compania texană LIFT Aircraft în cadrul programului Agility Prime, în care Armata SUA a cheltuit 25 de milioane de dolari numai în acest an.

Programul Agility Prime vizează dotarea armatei cu vehicule zburătoare mai ieftine și mai ușor de operat decât elicopterele.

„Ideea că un vehicul electric cu decolare și aterizare verticală – o adevărată mașină zburătoare – ar putea să pară una desprinsă dintr-un film de hollywood”, a declarat secretara Forțelor Aeriene, Barbara Barrett, la lansarea parteneriatului.

„Dar prin acest parteneriat cu între industria de profil și agențiile de stat putem pregăti Statele Unite pentru fenomenul aerospațial”, a adăugat aceasta.

Lilium dezvoltă o maşină zburătoare. Va fi UBER-ul aerian

Masina zburatoare devine realitate! Airbus dezvoltă Project Vahana

Maşina zburătoare Aeromobil 3.0 va fi lansată pe piaţă!