Lilium dezvoltă o maşină zburătoare. Va fi UBER-ul aerian

Data: 19/02/2018 | Autor: .

Startup-ul german Lilium lucrează la dezvoltarea primei maşini zburătoare. În următorii şapte ani, modelul dezvoltat de experţii germani va ajunge pe piaţă, iar presa internaţională l-a botezat deja drept Uber-ul vehiculelor zburătoare de dimensiuni mici, relatează GadgetReport.ro

Startup-ul german Lilium a primit o finanțare de 90 de milioane de dolari în luna septembrie a anului trecut pentru a dezvolta maşina zburătoare. Iniţiativa a devenit posibilă după ce Lilium a câştigat premiul Startup-ul Anului, acordat de Cleantech Group, o rețea formată din peste 6.000 de companii și 8.000 de investitori care încurajează folosirea tehnologiilor nepoluante.

Prototipul dezvoltat de Lilium are mai multe elice integrate în aripi, astfel că poate decola vertical și transporta 5 persoane pe distanțe urbane.

Maşina zburătoare Lilium Jet are o autonomie de aproximativ o oră şi poate atinge o viteză maximă de 305 km/h.

Modelul ar urma să fie dedicat în principal serviciilor de ride sharing, în care utilizatorul poate comanda o cursă prin intermediul unei aplicații.

UBER estima recent că maşinile zburătoare vor deveni realitate în următorii 10 ani.

GadgetReport.ro relata, recent, că pe piaţă au apărut deja mai multe prototipuri de maşini zburătoare. Unul dintre cele mai interesante concepte este Airbus Pop.Up, un automobil care spre deosebire de alte concepte de maşini zburătoare, se conduce singur.
Pasagerii nu trebuie decât să spună destinaţia, iar computerul de bord caută cea mai bună rută posibilă, pe şosea sau în aer. Airbus Pop.Up se poate conduce şi de către pasager, însă acesta trebuie să deţină o licenţă de zbor.


Airbus şi Lilium nu sunt singurele companii care visează la o masina zburatoare. Compania slovacă AeroMobil, de exemplu, a anunţat că va lansa pe piaţă, în acest an, un astfel de prototip.

Stefan Vadócz, purtătorul de cuvânt al AeroMobil, a declarat că AeroMobil 3.0 se transformă în câteva secunde din maşină în avion, utilizând infrastructura deja existentă pentru maşini şi avioane.  Modelul este alimentat cu gaz şi are aripi care se pliază.

Maşina zburătoare are două locuri, o autonomie de zbor de 700 km şi o viteză maximă de 160 km/h.

AeroMobil a dat publicităţii un clip video în care prezintă maşina zburătoare. Vedem Aeromobil 3.0 cum pleacă dintr-un hangar, pe autostradă, iar apoi ajunge la o pistă de aterizare unde îşi deschide aripile şi zboară la fel ca oricare avion.