Astronomii, pe urmele megastructurii extraterestre Tabby, descoperită de Kepler

Data: 28/10/2016 | Autor: .

Astronomii, pe urmele megastructurii extraterestre Tabby, descoperită de Kepler

Cercetătorii de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au declanşat o amplă campanie de cercetare a megastructurii extraterestre Tabby, descoperită anul trecut de telescopul Kepler, relatează GadgetReport.ro. Misteriosul obiect spaţial se află la o distanţă de 1500 de ani lumină de Pământ.

Oamenii de ştiinţă au cercetat-o până acum cu ajutorul telescopului Spitzer, operat de NASA, şi au descoperit un lucru incredibil. În jurul lui Tabby au observat o megastructură misterioasă, care-i blochează strălucirea.

Potrivit experţilor citaţi de GadgetReport.ro, obiectul respectiv ar putea fi un grup de comete reci sau fragmente de planete şi asteroizi.

Alţi cercetători au sugerat chiar faptul că ar merita investigată posibilitatea unei uriaşe structuri extraterestre, precum o aglomerare de panouri de captare a energiei solare sau chiar o navetă spaţială în genul celebrei Death Star din Războiul Stelelor, anunţă ScienceAlert.

Cum telescopul Spitzer nu putea să „spună” prea multe lucruri despre existenţa sau absenţa unei civilizaţii extraterestre în jurul stelei Tabby, cercetătorii încearcă acum să afle detalii cu ajutorul The Green Bank Telescope, cel mai mare telescop radio de pe planetă. Astronomii au anunţat că vor monitoriza structura pentru a vedea dacă aceasta îşi schimbă poziţia, forma sau culoarea.

„The Green Bank Telescope este cel mai mare şi cel mai performant telescop cu care putem monitoriza această structură”, a declarat Andrew Siemion, cercetător SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) de la Universitatea din California.

Telescopul va „asculta” semnalele venite dinspre Tabby, în tentativa de a descoperi dacă există ceva neobişnuit transmis de sau în jurul acestei structuri extraterestre. „Vom înregistra 8 ore zilnic în următoarele două luni. În tot acest interval, vom aduna informaţii care înseamnă 1 milion de gigabyte”, a explicat expertul.

seti-anunt-istoric-privind-cautarea-extraterestrilor

SETI, ÎN CĂUTAREA UNUI SEMNAL EXTRATERESTRU

De mai bine de 30 de ani, cercetătorii de la Institutul SETI ascultă semnalele din spaţiu în speranţa că vor primi un mesaj extraterestru. Cum până acum n-au avut succes, GadgetReport.ro relata, recent, că experţii sunt decişi să schimbe foaia şi să treacă la trimiterea de mesaje în Univers. Ei speră că, astfel, o civilizaţie extraterestră le va intercepta şi va intra în contact cu omenirea.

Proiectul, intitulat Active SETI, a fost criticat însă de foarte mulţi savanţi, printre care şi celebrul Stephen Hawking, care crede că trimiterea de mesaje în spaţiu ar putea atrage riscuri majore pentru Pământ.

Nu este exclus, a spus Hawkins, să devenim victimele unei potenţiale civilizaţii extraterestre.

Directorul SETI, Jill Tarter, afirmă însă că temerile sunt nejustificate, dând drept exemplu chiar evoluţia umană care, treptat, a înlocuit războiul cu pacea.

„Civilizaţiile extraterestre au înţeles, probabil, de mult că războiul nu este o soluţie, astfel că, dacă vom intra în contact cu extratereştrii, va fi o experienţă paşnică, nicidecum agresivă”, a declarat Jill Tarter, potrivit Business Insider.

Cercetătorii Universităţii din Oxford afirmau, recent, că în univers ar putea fi cel puţin 3 mii de civilizaţii extraterestre. Şansele de a cunoaşte vreuna dintre ele sunt extrem de mici, având în vedere distanţele de cel puţin 1.000 de ani lumină dintre ele.

GadgetReport.ro TV. SETI, anunţ istoric privind căutarea extratereştrilor