Bitdefender: La ce reclame nu trebuie sa dai click pe internet

Data: 6/02/2014 | Autor: .

hackeri-cabluCirca 7% dintre reclamele afișate pe internet direcționeaza utilizatorii catre pagini ce conțin viruși, le livreaza acestora mesaje frauduloase, spam sau mesaje de tip phishing, arata un studiu Bitdefender realizat pe 70 de mii de bannere cu reclame, afișate pe aproximativ 150.000 de pagini web.

Pentru a selecta reclamele, echipa de cercetare a Bitdefender a scanat motoarele de cautare dupa 50 de termeni precum filme gratis, muzica gratis, jocuri, torenți, download gratis, slabește acum, caștiga bani de acasa, termeni pe care utilizatorii ii cauta frecvent.

Cele mai multe reclame periculoase fac parte din categoria celor de business și reprezinta 20,73% din total. Aceasta categorie acopera pagini web cu afaceri fictive, site-uri create de escroci pentru a promova false oferte de produse la prețuri foarte mici.

Alte 20% dintre reclamele periculoase identificate pe site-uri legitime fac parte din categoria celor care furnizeaza informații despre computer sau software și servicii pe internet, precum plugin-uri false de SEO, convertoare video sau cursoare.

Peste 12% dintre reclamele frauduloase fac referire la cazinouri online, alte 12 la suta sunt reclame la produse și servicii medicale, iar 5% dintre bannerele periculoase promoveaza pornografie.

’’In 2014 ne așteptam ca escrocii sa exploateze din ce in ce mai mult reclamele pentru a livra utilizatorilor malware sau pentru a-i pacali sa intre in diverse jocuri prin care pierd bani. Milioane de utilizatori de peste tot din lume sunt expuși astfel infecțiilor cu viruși, mesajelor frauduloase sau celor spam. Un exemplu al efectelor pe care acest fenomen le-ar putea avea il reprezinta incidentul in care a fost implicat acum trei saptamani portalul Yahoo!’’, a declarat Catalin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

La inceputul acestui an, vizitatorii Yahoo! au fost infectați prin simpla accesare a portalului, din cauza unui banner de reclama rau intenționata. Aceasta ducea catre un exploit de Java ce incarca o vulnerabilitate prin intermediul careia utilizatorul putea fi infectat cu viruși foarte periculoși precum Zeus sau Dorkbot. De asemenea, in septembrie 2009, cititorii New York Times au fost direcționați printr-o reclama infectata catre un site ce gazduia software periculos.

Aceste exemple arata ca publicitatea rau intenționata a devenint una dintre cele mai periculoase amenințari, pentru ca se poate raspandi pe un numar mare de site-uri legitime și poate ajunge astfel la un numar mare de utilizatori. In plus, unele dintre bannere permit escrocilor sa infecteze utilizatorii fara ca aceștia sa dea efectiv click pe ele.