Capcanele din Android: Peste 100.000 de aplicatii sunt periculoase

Data: 5/11/2012 | Autor: .

Compania americana de securitate Bit9 a analizat peste 400.000 de aplicatii pentru terminalele cu Android si a descoperit ca 25% dintre acestea sunt suspicioase si pot aduce daune serioase.

Analiza s-a bazat pe permisiunile pe care ti le cer aplicatiile atunci cand sunt instalate si de bresele pe care acestea le creaza in sistemul de operare al terminalului, relateaza economica.net

Nu numai ca aplicatiile creaza vulnerabilitati pe telefoane, dar pot afecta si companiile ai caror angajati sunt posesorii terminalelor. Dintre firmele chestionate 24% dintre acestea au declarat ca au un sistem de monitorizare care sa ii alerteze atunci cand sunt accesate informatii cu caracter confidential.

Cei de la Bit9 au gasit peste 100 de aplicatii ale caror nume contin cuvinte precum Angry sau Birds, precum cel mai popular joc pentru terminale Angry Birds, insa numai 4 dintre acestea sunt produse de Rovio, publisherul jocului.  Unele dintre aceste aplicatii au acces la localizarea detaliata prin GPS, permisiune de care aceste aplicatii nu au nevoie pentru a functiona corect.

Pentru a evita situatiile neplacute sau prejudiciile financiare, verifica mereu daca o aplicatie iti cere permisiunea de accesa agenda telefonica, de a trimite sms-uri sau initia apeluri in numele tau.

Majoritatea aplcatiilor detectate ca fiind malitioase cereau astfel de permisiuni de care aplicatiile respective nu aveau nevoie.