Cat de periculoase sunt Windows-urile pirat

Data: 29/10/2012 | Autor: .

Aproape 1 din 4 sisteme de operare piratate (24%) au fost infectate cu virusi inca de la instalare sau au descarcat și instalat automat malware la prima conectare la Internet, arata un studiu realizat de Harrison Group si Lionbridge Technologies.

Studiul, care a avut drept scop compararea produselor Microsoft piratate cu cele originale, obținute pe cai legale, arata ca una din 4 versiuni contrafacute de software Microsoft testate nu a putut descarca actualizari automate Windows sau Office.

Una din 5 versiuni contrafacute de software Microsoft testate nu a permis nici macar instalarea manuala de actualizari.

Performanța și productivitate

La testele de pornire și incarcare a sistemului (boot), software-ul original Microsoft s-a comportat mai bine decat cel contrafacut in 60% din cazuri. In medie, timpul de incarcare a fost cu 56% mai bun pentru produsele originale.

La deschiderea de documente, cum ar fi foi Excel, PC-urile cu software original Windows și Office s-au comportat mai bine in 75% din cazuri decat cele cu software contrafacut. In medie, timpul a fost mai bun cu 52%.
La masurarea timpului necesar pentru a printa documente Word de cca 0.5 – 1 MB, PC-urile cu software original au fost mai rapide decat cele similare cu software contrafacut in aproape jumatate (48%) din configurațiile testate, cu o medie de timp de 56%.

Produsele orginale Microsoft in general au demonstrat performanțe mult mai bune decat cele piratate in 67% din cazuri. Media de timp: produsele originale au fost cu 100% mai rapide.

S-a masurat timpul de incarcare a unor pagini sau site-uri Internet populare, intensive in text și grafica. PC-urile cu Windows original s-au comportat mai bine decat cele pirat in 59% din cazuri. Media diferenței de timp: 46%.

Energie consumata și durata de viața a bateriei

Intr-un test masurand cata energie se consuma ruland aplicații cu procesare intensiva timp de o ora, mașinile cu Windows original s-au comportat mai bine decat cele cu Windows contrafacut in 60% din cazuri, cu o medie de 20%.
S-a masurat și cat consuma un calculator in modul sleep, fara programe in rulare. Mai bine de jumatate (62%) din PC-urile cu Windows original au consumat mai puțin, in medie cu 8%.

Tendințe privind software-ul pirat

Inabilitatea de a descarca actualizari software automate a fost gasita pe toate platformele cu software piratat, fie ca a fost descarcat din rețele peer-to-peer, fie ca a fost cumparat de la tarabe sau de la dealeri de hardware.
Viruși și cod sau alte programe rau-voitoare

Cod de tip worm, trojan sau virus a fost descoperit pe platformele piratate fie ca aveau instalat Windows XP, fie Windows 7, indicand ca nici una din versiuni nu este in siguranța, indiferent de canalul de distribuție din cele investigate.

Studiul a mai indicat ca nu conteaza daca software-ul piratat a fost obținut gratuit prin descarcare sau contra unei plați modice de la taraba sau dealer: atata timp cat este contrafacut, nu poate fi garantata securitatea calculatorului.

Cum recunoaștem software-ul piratat sau contrafacut?

Sursa

Utilizatorii ar trebui sa cumpere software direct de la Microsoft sau de la un retailer sau reseller bine cunoscut, de incredere.

Activarea

Asigurați-va ca procesul de instalare a copiei dvs de software cere introducerea unei chei de instalare.

Actualizari

Daca software-ul dvs nu primește actualizari automate, exista o probabilitate mare ca software-ul sa fie contrafacut.

Eticheta sau ambalajul

Software-ul original Microsoft vine pe discuri cu holograma și insoțite de o eticheta de autenticitate.

Testele au fost facute pe o varietate larga de ediții Windows și Office, originale și contrafacute, preluate de pe rețele de sharing peer-to-peer, de la dealeri independenți de hardware, de la tarabe din strada sau din piețe, din diverse regiuni ale lumii, inclusiv China sau Europa de Est.