Cel mai mare meteorit din lume, descoperit în Argentina

Data: 14/09/2016 | Autor: .

Cel mai mare meteorit din lume, descoperit în Argentina

Un meteorit de peste 37 de tone, căzut pe Pământ acum 4000 de ani, a fost descoperit în Argentina, în provincia El Chaco, aflată la 1078 de kilometri nord-vest de Buenos Aires.Potrivit experţilor, Gancedo, aşa cum a fost botezat, este cel mai mare meteorit descoperit vreodată, relatează GadgetReport.ro

Meteoritul a fost găsit în Campo del Cielo („Locul din Cer”), o zonă aflată la graniţa dintre provinciile Chaco şi Santiago del Estero.

Mario Vesconi, preşedintele Asociaţiei de Astronomie din Chaco, a declarat că meteoritul a lovit planeta în urmă cu 4200-4700 de ani şi a creat un crater cu dimensiunile de 3 până la 19,2 km. Impactul a fost similar cu explozia a peste 20 de bombe de la Hiroshima, estimează experţii.

Meteoritul urmează să fie supus unor investigaţii de specialitate, experţii încercând să afle compoziţia acestuia, vechimea şi posibila sa provenienţă.

Un alt meteorit uriaş, estimat la 66 de tone, a fost descoperit în Namibia, acum aproape 100 de ani. Cum însă acesta nu a fost excavat niciodată, nu a putut fi certificat drept cel mai mare corp ceresc căzut vreodată pe Pământ.

Meteoritul, cu o vechime între 190 mil.-410 milioane de ani, ar fi lovit planeta acum 80.000 de ani.