Noua cursă spaţială! Şeful Amazon pregăteşte racheta New Glenn

Data: 13/09/2016 | Autor: .

Noua cursă spaţială! Şeful Amazon pregăteşte racheta New Glenn

Şeful Amazon, Jeff Bezos, pregăteşte o rachetă reutilizabilă, botezată New Glenn, cu care vrea să trimită sateliți în spațiu până la finalul acestei decade, relatează GadgetReport.ro.New Glenn este proiectată să lanseze sateliți comerciali și să trimită oameni în spațiu.

Blue Origin, compania spaţială aflată în portofoliul lui Bezos,  construiește, în prezent, două versiuni ale rachetei New Glenn, cu trimitere la John Glenn — primul astronaut american care a ajuns pe orbita planetei Terra și ultimul supraviețuitor al echipajului misiunii Mercury a NASA.

Prin intermediul companiei spaţiale Blue Origin, pe care o patronează, Bezos a dezvăluit un nou tip de
lansator spaţial greu reutilizabil, care va concura cu rachetele construite de mai multe companii private, precum SpaceX, deţinută de Elon Musk, cu rolul de a lansa pe orbită sateliţi comerciali, înainte de încheierea acestui deceniu.

Rachetele, ce vor fi propulsate de motoarele BE-4, vor fi asamblate la Kennedy Space Center şi vor fi lansate de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida.

Cei de la Blue Origin intenționează ca prima treaptă a rachetei New Glenn să fie recuperată printr-o aterizare pe o platformă, astfel încât să fie reutilizată pentru viitoare lansări, similar demersurilor rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk.

”New Glenn este un pas foarte important pentru noi. Nu va fi ultimul desigur. Următoarea pe planșa noastră de schițe este New Armstrong. Însă aceea este o poveste pentru viitor”, a declarat Jeff Bezos, într-un e-mail pentru portalul Arstechnica.com.