Cercetătorii au găsit dovezi că viața pe Pământ a apărut acum 3,5 miliarde de ani

Data: 27/09/2019 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea New South Wales din Australia au descoperit o serie de urme de viață microbiologică care arată că apariția vieții pe Terra trebuie dată înapoi cu 3,5 miliarde de ani. Fosilele găsite în unele dintre cele mai vechi roci de pe Pământ vor ajuta experții să înțeleagă mai bine circumstanțele apariției vieții, relatează GadgetReport.ro

Urmele de viață microbiologică, intitulate stamotolite, au fost găsite într-o serie de roci identificate în anii ‘80. Descoperirea a fost posibilă abia acum pentru că, la vremea respectivă, nu exista tehnologia necesară investigațiilor la acest nivel.

“Materia organică pe care am găsit-o prezervată în piritele și stomatolite ne-a entuziasmat. A fost o surpriză. Nu ne-am așteptat să găsim cele mai vechi urme de viață de pe Pământ’’, a declarat dr. Raphael Baumgartner, șeful echipei de cercetare.

Dovezile găsite de cercetători vin să confirme, astfel, speculațiile făcute în ultimii ani de mulți experți care se declarau convinși că viața pe Pământ a apărut acum câteva miliarde de ani.

,,Cele mai vechi forme de viață cunoscute care au trait pe Pământ au existat acum 3,5 miliarde de ani, în timpul erei Eoarchean cand crusta suficienta a fost formata in urma erei Hadean’’, afirmă specialiștii.

Ipoteze științifice cu privire la originile vieții pot fi împărțite în mai multe categorii. Cele mai multe abordări au investigat modul în care moleculele de auto-replicare sau componentele lor au venit în existență.

De exemplu, experimentul Miller-Urey și alte experimente similare au demonstrat că majoritatea aminoacizilor, adesea numite „pietrele de temelie ale vieții”, pot fi sintetizate racemic in condiții ipotetizate ca fiind asemenea primelor ere ale existenței Pământului.

Mai multe mecanisme au fost investigate, inclusiv fulgerele si radiațiile.

Alte abordări (ipoteze de tip „metabolismul primul”) cercetează modul prin care moleculele precursoare necesare pentru auto-replicare ar fi putut proveni din cataliza sistemelor chimice a Pământului primordial.