Misterul de la Machu Picchu, decriptat de cercetători

Data: 26/09/2019 | Autor: .

Misterul de la Machu Picchu, decriptat de cercetători

Cercetătorii de la Universitatea Rio Grande do Sul din Brazilia cred că au decriptat motivul pe care incașii au construit celebra așezare de la Machu Picchu, ,,orașul din nori” aflat la 2430 de metri altitudine, în munții din Peru. Totul pare să aibă legătură cu mișcarea plăcilor tectonice, relatează GadgetReport.ro

Potrivit experților, incașii au construit așezarea fortificată de la Machu Picchu în creierii munților pentru simplul motiv că acolo au găsit materiale de construcții ideale pentru acest lucru.

Analizând structura tectonică a muntelui, cercetătorii au descoperit că zona se află la intersecția mai multor plăci tectonice care, de-a lungul timpului, au produs blocurile de piatră necesare construcției.

,,Prezența orașului Machu Picchu la 2430 de metri altitudine nu este o întâmplare. Mișcarea plăcilor a produs mii de blocuri de piatră în forme optime pentru construcții. Nu au fost tăiate de către incași, așa le-a produs natura, în fragmente care, pus unul peste altul, n-au mai avut nevoie nici de mortar’’, a declarat geologul Rualdo Menegat.

Altfel spus, incașii s-au folosit de elementele din natură pentru a depune un efort minim în construcția așezării. Și alte orașe ale incașilor se află în același tip de zonă, la intersecția plăcilor tectonice – Ollantaytambo, Pisac și Cusco.

Experții afirmă că inclusiv scările de acces la Machu Picchu au fost construite în zona în care mișcările plăcilor tectonice au generat suprafețele ideale pentru prelucrarea simplă și eficientă a rocilor.

Relieful stâncos de la Machu Picchu a mai reprezentat un avantaj pentru incași. Într-o zonă în care furtunile violente, ploile abundente sunt obișnuite, locația a permis construcția unui sistem eficient de drenaj, care a făcut ca vicisitudinile vremii să aibă un impact minor asupra așezării.

Nu toată lumea crede în explicațiile geologilor. Există, de exemplu, încă multe semne de întrebare legate de modul în care incașii, fără tehnologia din ziua de azi, au reușit să mute coloși de piatră de zeci de tone. Asta dincolo de teoriile fanteziste, care leagă civilizația incașă și Macchu Pichhu de descinderea pe Pământ a unor civilizații extraterestre.

Detalii din studiul cercetătorilor puteți afla din materialul de AICI, prezentat la sesiunea anuală a Societății Geologice din America (Geological Society of America)