Chinezii au dezvoltat hainele inteligente. Țin cald iarna și răcoare vara

Data: 18/04/2022 | Autor: .

Chinezii au dezvoltat hainele inteligente. Țin cald iarna și răcoare vara

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe din Suzhou au dezvoltat un material nanotehnologic despre care afirmă că va revoluționa industria de fashion. Cu ajutorul unor imprimante 3D ei au produs, dintr-un polimer special, un material care ține cald iarna și răcoare vara. Hainele inteligente ar putea fi lansate în 3-4 ani.

Imaginați-vă dacă aceeași jachetă care vă încălzește în zilele reci v-ar răcori și în cele călduroase. Țesăturile cu proprietăți de „schimbare de fază” pot face acest lucru, scrie ScienceNews .

Această nouă țesătură nu numai că ajută la reglarea temperaturilor, ci și conduce electricitatea. Ea rezistă chiar și la undele radio utilizate în Wi-Fi.

Pânza cu schimbare de fază funcționează prin deplasarea căldurii. Echipa chineză a prins un polimer cu schimbare de fază în interiorul țesăturii. Acesta trece de la o formă cristalină la una necristalină. Devenind un cristal care absoarbe – sau elimină – căldura corpului.

Dar această căldură nu dispare. Țesătura o stochează. Iar polimerul va elibera această căldură atunci când se va transforma din nou într-o formă necristalină.

a composite image of four photos showing a black-gloved hand holding a black piece of fabric taking different shapes; folded in half, rolled into a cylinder, folded along a different axis, and folded into a paper airplane

Chinezii au imprimat țesătura în 3-D folosind o „cerneală” realizată dintr-un amestec de noul polimer și nanotuburi de carbon. Difracția razelor X – un instrument de imagistică care dezvăluie aranjamentul moleculelor individuale – arată că polimerii trec de la faza necristalină dezordonată la temperaturi ridicate la o fază cristalină ordonată atunci când sunt mai reci. Această schimbare de fază are loc între 40º și 55º Celsius (104º și 131º Fahrenheit).

Totodată, schimbarea rețetei chimice a polimerului ar putea permite schimbarea fazelor la temperaturi diferite.

Hainele inteligente! Ne vor spune cum stam cu sanatatea

Hainele inteligente, extrem de solide

Noul material s-a comportat bine, spune Zhang – mai bine decât se aștepta echipa sa. Chiar și după ce a fost pliată de 2.000 de ori, a funcționat așa cum a fost proiectată.

Dar Granados-Focil de la Universitatea Clark subliniază că echipa nu a făcut niciodată o comparație laterală a durabilității țesăturii cu și fără componenta de schimbare de fază. El ar dori să vadă o astfel de comparație.

Echipa chineză a adăugat nanotuburi la țesătură pentru a o ajuta să conducă electricitatea. Nanotuburile accelerează, de asemenea, capacitatea țesăturii de a deplasa căldura, explică Zhang. Un beneficiu suplimentar, notează el, este faptul că micile tuburi adaugă „rezistență la radiații”.

Acest atribut ar putea adăuga atractivitate pentru aplicații de tip militar sau de apărare.

Haine inteligente. Ne vom incarca telefonul de la…ciorapi