O furtună magnetică lovește astăzi Pământul. Cum ne afectează?

Data: 14/04/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la NASA au avertizat că o furtună solară de proporții va lovi astăzi Pământul. Este vorba de efectele unei explozii în Univers, fapt care a trimis un flux geomagnetic spre Pământ cu o viteză de 1.8 milioane de kilometri pe oră.

Cotidianul Express relatează că „mingea de plasmă solară” ar putea avea impacturi minore asupra operațiunilor sateliților și ar putea provoca fluctuații slabe în rețeaua electrică. De altfel, semnalul radio și GPS sunt cele mai vulnerabile în această situație.

Potrivit Express UK, Centrul de predicție a vremii spațiale al SUA (SWPC) are cinci gradații diferite pentru furtunile solare, G1 fiind „minoră”, iar G5 „extremă”. Făcând referire la furtuna solară din 14 aprilie, NASA o consideră din categoria G2.

În urmă cu o săptămână, o altă furtună din categoria G3 a lovit Pământul. Oamenii de știință au avertizat că și cea mai mică furtună solară poate avea efecte nedorite, insistând asupra faptului că planeta noastră nu este pregătită pentru o eventuală furtună din categoria G5.

Reprezentanții SWPC se așteaptă ca această furtună să aibă un impact minor asupra planetei, deși există temeri și anumite persoane vorbesc despre un potențial „blackout” la nivel planetar.

Conform specialiștilor de la Agenția americană națională oceanică și atmosferică (NOAA), fluxul geomagnetic va lovi Pământul cu 1,8 milioane de kilometri pe oră.

Cea mai mare furtună solară din istoria observațiilor solare, denumită Evenimentul Carrington, a avut loc în 1859, în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar. În istoria recentă, ultima mare furtună solară s-a produs în 1960, atunci când a avut loc și o perturbare radio pe scară largă.

Fosilele unui monstru preistoric uimesc lumea științifică. Craniul cântărește 1 tonă

Tu ai auzit de Efectul Carrington?

Autoritățile americane au inițiat un plan de acțiune național pentru a preîntâmpina catastrofele venite din spațiu, precum Efectul Carrington, furtuna solară care a distrus complet rețeaua de telegrafe din America.

În dimineaţa zilei de 1 septembrie 1859, la ora locală 11:18, un val puternic de energie intra în coliziune cu atmosera Terrei. Sistemele de telegrafe din întreaga lume au fost puternic afectate în timpul acestui fenomen, denumit ulterior Efectul Carrington, ce a făcut ca până şi documentele din birourile telegrafilor să ia foc.

A fost cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată, iar dacă s-ar întâmpla astăzi, ar distruge toţi sateliţii de pe orbita Pământului şi ar pune în pericol viaţa astronauţilor.

,,Două zone cu lumină intensă şi albă au erupt la un moment dat. Prima mea impresie era că o rază de lumină a produs o gaură în ecranul ataşat de obiectul din sticlă prin care imaginea este transformată în umbră, deoarece strălucirea ei era asemănătoare cu cea a unei raze solare”, a declarat, la vremea respectivă, astronomul britanic Richard Carrington, cel care a surprins furtuna solară în timp ce studia în observatorul său petele întunecate de pe suprafaţa Soarelui.

We're Overdue for a Massive Solar Storm Known as a Carrington Event | Gaia

Efectul Carrington, un adevărat tsunami în toată lumea

162 de ani mai târziu, o astfel de furtună ar provoca un adevărat tsunami în toată lumea, în condițiile în care omenirea depinde de echipamentele electronice.

Un prim avertisment l-am primit în 2015 când o furtună solară a provocat întreruperea sateliţilor şi a sistemului GPS timp de 10 minute, producând pagube semnificative la nivel global. Niciun incident similar cu cel din 1859 nu a avut, însă, intensitatea acestuia.

„ Efectul Carrington a comprimat câmpul magnetic al Pământului atât de violent încât s-au creat curenți în firele de telegraf atât de mari încât au luat foc. În cazul în care un eveniment din clasa Carrington s-ar abate iar asupra Pământului, s-ar putea produce daune la rețelele electrice globale, sateliţi, tehnologie şi electronică pe o scară cum nu s-a mai văzut vreodată”, afirmă NASA.

NASA a anunţat că vor avea loc furtuni solare „monstruoase” în următorii ani, furtuni care ar putea afecta grav tehnologia pe întreg Pământul. Soarele se află deja într-o perioadă de minimum solar, care durează aproximativ 11 ani. Totuşi, atunci când va urma perioada de maximum solar, flăcările sau „proeminențele” solare care vor fi emise vor fi extrem de puternice”, a avertizat Agenţia Spaţială.

Meteoritul care ar putea rescrie istoria lumii. Compuși organici extratereștri, ajunși pe Pământ