Fosilele unui monstru preistoric uimesc lumea științifică. Craniul cântărește 1 tonă

Data: 14/01/2022 | Autor: .

Fosilele unui ihtiozaur, un dragon de mare cu o vechime de aproximativ 180 de milioane de ani, fac furori în lumea științifică. Scheletul, cu o lungime de 10 metri şi un craniu cântărind circa o tonă, este cea mai mare şi mai completă fosilă a unui astfel de specimen descoperită vreodată pe teritoriul Marii Britanii.

Oamenii de ştiinţă au salutat una dintre ”cele mai mari descoperiri” din istoria paleontologiei britanice.

Descoperirea a fost făcută de Joe Davis din cadrul Leicestershire and Rutland Wildlife Trust în timpul unui drenaj de rutină la Rutland Water, în februarie 2021.

Tu ai auzit de Efectul Carrington? Furtuna solară care a distrus complet rețeaua de telegrafe din America

Rămăşiţele au fost dezgropate de o echipă de experţi paleontologi de pe teritoriul Marii Britanii în august şi septembrie anul trecut.

”Deşi în Marea Britanie sunt descoperite multe fosile de ihtiozaur, este remarcabil să ne gândim că ihtiozaurul din Rutland este cel mai mare schelet descoperit vreodată pe teritoriul Regatului Unit”, a spus Dean Lomax, un paleontolog care a studiat această specie. ”Este cu adevărat o descoperire fără precedent şi una dintre cele mai importante din istoria paleontologiei britanice”, a declarat acesta.

Ihtiozaurul, un monstru marin

Ihtiozaurii, reptile marine care au apărut pentru prima dată în urmă cu circa 250 de milioane de ani și au dispărut acum 90 de milioane de ani. Forma lor era asemănătoare delfinilor, dar la dimensiuni gigantice.

Au fost numiţi ”dragoni de mare” întrucât tind să aibă dinţi şi ochi foarte mari.

”Când am văzut prezentarea iniţială a specimenului alături de Joe Davis mi-am dat seama că este cel mai mare ihtiozaur cunoscut din ambele regiuni”. ”Cu toate acestea, abia în urma săpăturilor de explorare ne-am dat seama că este de fapt complet până în vârful cozii”. ”Este o descoperire cu o importantă semnificaţie atât la nivel naţional, cât şi internaţional, dar şi de o importanţă colosală pentru locuitorii din Rutland şi din regiunile învecinate”, a declarat Mark Evans, din cadrul British Antarctic Survey.

”Nu se întâmplă foarte des să ai drept sarcină dezgroparea în condiţii de siguranţă a unei fosile foarte importante, dar foarte fragile care să cântărească atât de mult”, a spus Nigel Larkin, custode specialist în paleontologie.

”Este o responsabilitate, dar îmi plac provocările. A fost o operaţiune foarte complexă de dezgropare, înregistrare şi colectare în siguranţă a acestui specimen important”, a mai declarat expertul.

Ekranoplan, „Monstrul din Marea Caspică”. Povestea unui avion unic!