Tu ai auzit de Efectul Carrington? Furtuna solară care a distrus complet rețeaua de telegrafe din America

Data: 20/09/2021 | Autor: .

Efectul Carrington

Autoritățile americane au inițiat un plan de acțiune național pentru a preîntâmpina catastrofele venite din spațiu, precum Efectul Carrington, furtuna solară care a distrus complet rețeaua de telegrafe din America.

În dimineaţa zilei de 1 septembrie 1859, la ora locală 11:18, un val puternic de energie intra în coliziune cu atmosera Terrei. Sistemele de telegrafe din întreaga lume au fost puternic afectate în timpul acestui fenomen, denumit ulterior Efectul Carrington, ce a făcut ca până şi documentele din birourile telegrafilor să ia foc.

A fost cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată, iar dacă s-ar întâmpla astăzi, ar distruge toţi sateliţii de pe orbita Pământului şi ar pune în pericol viaţa astronauţilor.

,,Două zone cu lumină intensă şi albă au erupt la un moment dat. Prima mea impresie era că o rază de lumină a produs o gaură în ecranul ataşat de obiectul din sticlă prin care imaginea este transformată în umbră, deoarece strălucirea ei era asemănătoare cu cea a unei raze solare”, a declarat, la vremea respectivă, astronomul britanic Richard Carrington, cel care a surprins furtuna solară în timp ce studia în observatorul său petele întunecate de pe suprafaţa Soarelui.

Efectul Carrington, un adevărat tsunami în toată lumea

What If the Biggest Solar Storm on Record Happened Today?

162 de ani mai târziu, o astfel de furtună ar provoca un adevărat tsunami în toată lumea, în condițiile în care omenirea depinde de echipamentele electronice.

Un prim avertisment l-am primit în 2015 când o furtună solară a provocat întreruperea sateliţilor şi a sistemului GPS timp de 10 minute, producând pagube semnificative la nivel global. Niciun incident similar cu cel din 1859 nu a avut, însă, intensitatea acestuia.

„ Efectul Carrington a comprimat câmpul magnetic al Pământului atât de violent încât s-au creat curenți în firele de telegraf atât de mari încât au luat foc. În cazul în care un eveniment din clasa Carrington s-ar abate iar asupra Pământului, s-ar putea produce daune la rețelele electrice globale, sateliţi, tehnologie şi electronică pe o scară cum nu s-a mai văzut vreodată”, afirmă NASA.

Câmpul magnetic al Pământului, în pericol? Ceva crește puternic sub scoarța terestră

NASA a anunţat că vor avea loc furtuni solare „monstruoase” în următorii ani, furtuni care ar putea afecta grav tehnologia pe întreg Pământul. Soarele se află deja într-o perioadă de minimum solar, care durează aproximativ 11 ani. Totuşi, atunci când va urma perioada de maximum solar, flăcările sau „proeminențele” solare care vor fi emise vor fi extrem de puternice”, a avertizat Agenţia Spaţială.

Vremea spațială cu incertitudini cuantificate (SWQU)

We're Overdue for a Massive Solar Storm Known as a Carrington Event | Gaia

Pentru a încerca să preîntâmpine efectele catastrofale ale unei noi furtuni de tip Efectul Carrington, autoritățile americane au inițiat un plan de acțiune național pentru a preîntâmpina catastrofele venite din spațiu.

Acesta reunește specialişti din toate disciplinele științifice, experţi în domeniul modelării vremii spațiale

”Avem toate activele tehnologice, care sunt expuse riscului. Dacă s-ar petrece un eveniment extrem, precum cel din 1859, acesta ar distruge complet rețeaua elecrică și sistemele de comunicații și sateliții, acum miza este mult mai mare”, a declarat Gabor Toth, profesor de științe climatice și spațiale de la Universitatea Michigan, citat de Phys.

”Nevoia a fost recunoscută de ceva timp, iar portofoliul cuprinde șase proiecte și acesta angajează nu numai grupuri universitare, ci și Centrele NASA, Departamentul Apărării și Departamentul Energiei, dar și sectorul privat”, a declarat Vyacheslav Lukin, director de program la NSF.

În prezent, Toth a contribuit la dezvoltarea modelului de predicție a vremii spațiale, care este utilizat pentru programele operaționale de către Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică (NOAA).

Geospace Version 2.0

Sun storm: the Carrington event | VolcanoCafe

Pe 2 februarie 2021, NOAA a început să folosească modelul Geospace Version 2.0, pentru a prezice perturbările geomagnetice din preajma Pământului. Acesta face prognoza schimbărilor magnetice la sol, rezultate din interacțiunile geospațiale cu vântul solar.

Modelul Geospace oferă aproximativ 30 de minute de avertizare avansată. ”În prezent folosim date din satelit, care măsoară parametri plasmei venite de la Soare (din furtunile solare), până la distanța de 1,6 milioane de kilometri de Pământ”, a explicat Toth.

Prin aceste observații cercetătorii vor putea prezice timpul de sosire al furtunii solare pe Pământ și impactul evenimentelor magnetice asupra sistemelor și rețelelor de pe planeta noastră.

Pentru a face acest lucru posibil, oamenii de știință vor folosi supercomputerul Frontera de la Centrul din Texas, cel mai puternic sistem academic din lume și al 10-lea, în general. Prin acest program, se va putea evita, chiar și parțial, distrugerile catastrofale din rețeaua electrică și din sistemele de comunicații, în cazul unei furtuni solare majore, care va lovi Pământul, prin întreruperea acestora.

Specialiştii presupun că un eveniment de amploarea celui din Carrington ar putea produce, numai în primul an, pagube de până la 2 trilioane de dolari, urmând ca procesul de refacere să dureze între 4 şi 10 ani.

Meteoritul care ar putea rescrie istoria lumii. Compuși organici extratereștri, ajunși pe Pământ