Câmpul magnetic al Pământului, în pericol? Ceva crește puternic sub scoarța terestră

Data: 5/08/2021 | Autor: .

Câmpul magnetic al Pământului, în pericol? Ceva crește puternic sub scoarța terestră

Discovery Magazine relatează că nucleul interior din inima Pământului se extinde cu aproximativ un milimetru/an, pe măsură ce regiunile inferioare ale Terrei se răcesc și se solidifică. Cercetătorii au descoperit că fenomenul s-a accelerat și că acesta pune în pericol câmpul magnetic al Pământului, care susține viața.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California din Berkeley, Statele Unite, acest fenomen datează probabil de la crearea miezului inferior, adică din urmă cu 1,5 miliarde și jumătate de ani. În prezent, după miliarde de ani de răcire, interiorul fierbinte al Pământului și-a pierdut suficientă căldură, astfel încât a început un proces continuu de cristalizare.

Un meteorit face furori în lumea științifică. Dovada că viața pe Pământ a apărut din spațiu

”Trebuie întotdeauna să justificăm importanța nucleului interior, deoarece îi datorăm existența. Pe măsură ce se răcește, eliberează căldură și creează convecție în miezul exterior. În cele din urmă, acel lichid de fier generează câmpul magnetic, care protejează viața de pe această planetă, de vânturile solare extrem de periculaose”, afirmă Daniel Frost, geofizician la Universitatea California din Berkeley, Statele Unite.

Pe măsură ce fierul topit al miezului exterior pierde căldură, acesta cristalizează pentru a deveni cel mai nou strat al miezului interior al planetei noastre.

Centrul acestei emisfere hiperactive se găsește la aproximativ 2.900 de kilometri sub Marea Banda din Indonezia. Cercetătorii susțin că mai mult de 60% din cristalele de fier se formează în acel punct din miezul interior, decât pe cealaltă parte a lumii, conform studiului publicat în revista Nature.

,,Este un fenomen îngrijorător pentru că acesta ar putea pune în pericol câmpul magnetic al Pământului, care susține viața.Nu avem încă destule date însă procesul pare ireversibil”, a declarat expertul.

Urme de viață extraterestră, descoperite în Africa

În prezent, nucleul interior are o rază de aproximativ 1.200 de kilometri, iar temperatura atinge incredibila valoare de circa 5.000 de garde Celsius. Cu toate astea, el nu s-a deformat deloc.

Gravitația acționează în mod constant pentru a modela nucleul, menținând forma sferică a Pământului. Trebuie menționat faptul că miezul interior al Terrei are o influență extraordinară asupra noastră, a locuitorilor de la suprafața planetei.

Există viață pe Marte? O nouă descoperire incredibilă