Există viață pe Marte? O nouă descoperire incredibilă

Data: 15/02/2021 | Autor: .

Ar putea exista viață pe Marte? Planeta roșie, așa cum se prezintă astăzi, este în mare parte uscată, prăfuită și stearpă. Există semne că ar putea avea rezerve de apă în gheața de la poli, însă o topire a acesteia, care să determine o modificare radicală a climei planetei este puțin probabilă.

În general, există foarte puține informații care oferă indicii cu privire la istoria potențial bogată și dătătoare de viață a planetei Marte.

Proiecte precum ExoMars Trace Gas Orbiter, trimise pe Marte de Agenția Spațială Europeană și grupul spațial rusesc Roscosmos, ajută la elucidarea misterelor de pe Planeta Roșie.

Într-o serie de noi studii publicate în Science Advances, cercetătorii prezintă datele adunate de Trace Gas Orbiter. Acestea arată prezența, pe Marte, a unui gaz pe care nu l-au mai văzut până acum .

Sonda spațială chineză Tianwen-1, prima imagine cu Marte

Există viață pe Marte?

Este vorba de clorura de hidrogen, un element care ridică o serie întreagă de întrebări. Partea interesantă a descoperirii clorurii de hidrogen în atmosfera marțiană este că sugerează că apa a fost (sau este încă) o componentă semnificativă a climei planetei. Altfel spus – ar putea exista viață pe Marte.

„Este nevoie de vapori de apă pentru a elibera clorul și de subprodusele apei – hidrogen – pentru a forma clorură de hidrogen. Apa este esențială în această formulă”, a declarat Kevin Olsen, coautor al cercetării, într-un comunicat .

„De asemenea, observăm o corelație cu praful: vedem mai multă clorură de hidrogen când activitatea prafului crește, un proces legat de încălzirea sezonieră a emisferei sudice”.

Misterul fotografiilor de pe Marte. Există viață pe planeta roșie?

Dar ce înseamnă exact acest lucru?

Este încă greu de spus. Orice generează gazul pare să fie legat de vară în emisfera sudică a planetei, dar dincolo de aceasta, este dificil să se determine lanțul de evenimente care duce la generarea sa.

În cea de-a doua lucrare , cercetătorii dezvăluie că măsurătorile raportului dintre deuteriu și hidrogen din atmosfera planetei indică pierderi uriașe de apă în istoria planetei. Acest lucru susține ideea că Marte a fost odată bogat în apă și poate chiar a avut lacuri, râuri și oceane pe suprafața sa.

Descoperire incredibilă pe Marte. Un lac subteran amplifică speculaţiile privind existenţa vieţii