Sonda spațială chineză Tianwen-1, prima imagine cu Marte

Data: 7/02/2021 | Autor: .

Sonda spațială chineză Tianwen-1 a transmis prima sa fotografie a planetei Marte

Sonda spațială chineză Tianwen-1 a trimis vineri prima  fotografie cu planeta Marte, destinație către care se îndreaptă. Agenția spațială a Chinei (CNSA) estimează că sonda va intra pe orbita lui Martie în jurul datei de 10 februarie.

Fotografia alb-negru, transmisă de Tianwen-1, a fost realizată de la o distanță de circa 2,2 milioane de kilometri de Marte și prezintă Valles Marineris (canioane din apropierea ecuatorului), Schiaparelli (un vast crater) și câmpia Acidalia Planitia.

Pe lângă dispozitivul care va orbita în jurul planetei, Tianwen-1 mai este format dintr-o sondă și un rover, care va efectua analize la sol.

Robotul teleghidat ar urma să ajungă pe Marte în mai. Cu o greutate de peste 200 de kilograme, este echipat cu patru panouri solare și ar urma să fie operațional timp de trei luni.

Printre misiunile sale, efectuarea de analize la sol și asupra atmosferei, efectuarea de fotografii și contribuții la cartografierea planetei roșii.

China speră să realizeze cu această primă tentativă independentă aproape tot ce au realizat Statele Unite în mai multe misiuni marțiene, începând cu anii 1960.

Putem sa mergem pe Marte? Cel mai spectaculos documentar TV (VIDEO)

Misiunea este denumită „Tianwen-1” („Întrebări pentru cer”) ca un omagiu la un vechi poem chinez despre astronomie.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ”Iepurele de jad”, şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

CURSA PENTRU MARTE

China nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze în luna iunie pe al cincilea, numit ”Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Si Emiratele Arabe Unite urmează să lanseze la 15 iulie prima sondă arabă în direcţia ”planetei roşii” (Emirates Mars Mission), de la o bază din Japonia.

Iar, misiunea ruso-europeană ExoMars – victimă a dificultăţilor tehnice agravate de epidemia de COVID-19 -, care spera să lanseze vara aceasta un robot pe Marte, a fost amânată până în 2022.

Agenţia spaţială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spaţiului în China şi cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez.

Misterele planetei Ceres! OZN filmat de NASA?

Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi „Tianwen”, pentru a simboliza cercetările ştiinţifice chineze din domeniul spaţiului.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.

SpaceX, noi imagini cu prototipul navei spațiale Starship, care va pleca spre Marte