Urme de viață extraterestră, descoperite în Africa

Data: 8/05/2020 | Autor: .

Experții de la Centrul de Biofizică Moleculară din Franța au descoperit, în munții Makhonjwa din Africa de Sud, elemente de carbon care are origini extraterestre. Fragmentele de materie organică au fost găsite într-un sediment vulcanic de acum 3,3 miliarde de ani.

Astrobiologii continuă să găsească indicii care sugerează că viaţa a apărut în altă parte a galaxiei şi a fost adusă pe Terra de meteoriţi şi comete, în urmă cu 4 miliarde de ani.

,,Este pentru prima data când descoperim carbon cu origini extraterestre în rocile tereste’’, a declarat expertul Frances Westall.

Potrivit acestuia, prezenta materiei organice cu origini necunoscute, extraterestre, se datorează, cel mai probabil, unui meteorit care a lovit zona respectivă în urmă cu câteva miliarde de ani.

Descoperirea făcută în perimetrul vulcanic Josefsdal Chert, realizată cu un spectroscop EPR (electron paramagnetic resonance), este, potrivit experților, încă o dovadă clară că există și alte forme de viață în Univers.

În sedimentele cu origini extraterestre au fost găsite nanoparticulele de nichel, crom și fier, aranjate într-o formă specială.

„Este vorba de așa numitele spineluri cosmice, formate în timpul intrării obiectelor extraterestre în atmosfera Pământului”, a explicat inginerul chimist Didier Gourier, de la Universitatea PSL.

,,Nu știm încă ce formă a luat odată această materie organică veche și nici nu putem fi siguri dacă ploaia de meteoriți a avut legătură cu evoluția vieții așa cum o știm astăzi. Totuși, este o descoperire importantă în știința organicii extraterestre’’, a mai spus acesta.

 

Apariţia vieţii pe Pământ ar putea avea origini extraterestre

Peter Ward, biolog la Universitatea Washington din Seattle, afirmă că există tot mai multe indicii care sugerează că viaţa a apărut în altă parte a galaxiei, posibil pe Marte.

Teoria, cunoscută sub numele de pangeneză, arată că molecule organice şi apă au fost descoperite la suprafaţa cometelor care traversează sistemul nostru solar, aspect care indică faptul că materialele necesare apariţiei vieţii pe Pământ provin din spaţiu.

Pangeneza nu este o teorie nouă. Aceasta a apărut în 1871, însă a început să se răspândească recent, odată ce astronomii au început să descopere numeroase componente organice în Univers.

Paradoxul Fermi, decriptat. De ce ne evită civilizaţiile extraterestre