Tehnologia Wi-Fi 6 va funcționa pe banda de 6 GHz. Ce noutăți aduce

Data: 8/05/2020 | Autor: .

Tehnologia Wi-Fi 6 este în plină evoluție în acest an, iar mulți producători de dispozitive, precum Asus, TP-Link, Netgear și Linksys au lansat deja echipamente Wi-Fi 6 care funcționează în benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. În curând, însă, noile gadgeturi pe Wi-Fi 6 vor putea fi prezente și în banda de 6 Ghz, care promite rezolvarea problemei vitezei scăzute a datelor și a performanțelor reduse ale rețelei în medii dense.

Comisia pentru Comunicații Federale (FCC) din SUA analizează deschiderea canalului de 1,200 MHz în banda de 6 GHz pentru utilizare fără licență.

Ce înseamnă Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 este un Wi-Fi standard revoluționar, deoarece introduce o serie de tehnologii noi, precum OFDMA, 1024-QAM, TWT, BSS coloring și multe altele. Toată această nouă tehnologie vizează rezolvarea problemei vitezei scăzute a datelor și a performanțelor reduse ale rețelei în medii dense.

OFDMA, de exemplu, utilizează mai bine lățimea de bandă, permițând mai multor utilizatori să transmită date în mod simultan. Lățimea de bandă a canalului OFDMA acceptă, de asemenea, 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz și 160 MHz. Debitul de date atinge valoarea maximă în lățimea de bandă de 160 MHz.

Adevărul este, însă, următorul: în medii dense sau întreprinderi mari, este greu să găsești un canal de 80 MHz sau 160 MHz fără interferențe cauzate de dispozitivele în banda de 5 GHz. Ca răspuns, cantitatea mică de spectru învecinat face dificilă activarea canalelor de 80 MHz sau 160 MHz, restricționând astfel viteza de date disponibilă într-o rețea.

Astfel, congestionarea canalelor este problematică atunci când numărul redus de canale Wi-Fi disponibile în prezent obligă mulți utilizatori să folosească aceeași lățime de bandă, creând congestionarea rețelei.

Cu spectru suficient pentru a lansa în siguranță canale de 80 MHz sau 160 MHz, banda de frecvență de 6 GHz oferă feedback bun instantaneu pentru toți utilizatorii Wi-Fi 6. Acum, se poate obține randament mare și rețea fără congestionare.

Vrei un router de calitate? ASUS RT-AX88U, un gadget Dual Band AX, pentru acasă sau birou

 Aplicații existente și emergente datorită bandei 6 GHz

 

Traiectoria actuală în creștere a dispozitivelor mobile și dezvoltarea fluxurilor media și a jocurilor online sunt doar câteva motive care au condus spre trecerea la 6 GHz. Cererea tot mai mare pentru capacitate dispozitivelor pentru acasă și pentru întreprinderi este, de asemenea, determinată de aplicații noi. Serviciile de jocuri, IoT și cloud continuă să fie forțele majore pentru noile cereri în ceea ce privește tehnologia și Wi-Fi-ul.

Deja vedem progrese în ceea ce privește serviciile IoT și casele inteligente, deoarece mai multe dispozitive devin conectate Wi-Fi. Spectrul de 6 GHz oferă o lățime de bandă suficientă pentru ca mai multe dispozitive inteligente să transmită date și să comunice între ele.

 

  Jocuri online cu latență minimă

Vrei un router Wi-Fi 6? Archer AX10, un router cu un raport preț-calitate foarte bun

Industria jocurilor este din ce în ce mai mult bazată pe cloud. Google, de exemplu, a prezentat Stadia, un serviciu de game streaming rulat complet în cloud. Fără mod offline, utilizatorii au nevoie de routere Wi-Fi și puncte de acces cu latență scăzută și fără capace de bandă largă. Banda de frecvență de 6 GHz face posibilă evitarea interferențelor de pe dispozitivele vechi și permite dispozitivelor Wi-Fi 6 să ruleze perfect în medii dense.

 

Experiențe gaming AR / VR perfecte

ASUS RT-AX88U vs. NETGEAR Nighthawk AX8 – Cel mai bun router 802.11ax  (Wi-Fi 6)

Tehnologia imersivă (AR/VR) a avut recent un succes masiv. Cu ajutorul Wi-Fi 6, banda de frecvență de 6 GHz oferă conectări fără întreruperi, astfel încât este de așteptat ca realitatea augumentată și virtuală să ofere o imersiune și mai completă.

Mai presus de toate, Wi-Fi-ul în banda de 6 GHz oferă o creștere instantanee a performanței rețelei pentru utilizatorii Wi-Fi 6. În timp ce unele probleme de interferență rămân de rezolvat, deschiderea benzilor de frecvență de 6 GHz pentru utilizarea Wi-Fi este cu siguranță mișcarea potrivită pentru o eră mai conectată la Wi-Fi.