Top 10 curiozități geografice. Ce înseamnă Canada, cea mai toxică plantă din lume și țara europeană fără niciun șarpe

Data: 7/05/2020 | Autor: .

Trăim într-o lume despre care avem impresia că știm aproape totul însă nu este nici pe departe așa. Dovadă un top inedit despre o serie de curiozități geografice care vine să demonstreze cât de fascinantă este planeta noastră.

Știați, de exemplu, că Antarctica este singurul teritoriu de pe această planetă care nu aparține niciunei țări? Antarctica, un continent acoperit în proporție de 90% de gheață, este, în mod paradoxal, cea mai uscată zona de pe pământ cu o umiditate absolută mai mică decât în Deșertul Gobi. Un alt lucru interesant – Gheața din Antarctica reprezintă 70%din rezervele de apă dulce ale Planetei.

Tot la acest capitol, știați că Marea Adriatică se pare că nu are fund? Cercetătorii au descoperit că imense cantități de apă dispar zilnic într-o groapă de pe fundul marii. Ei au turnat cantități mari de vopsea în acel loc pentru a studia fenomenul.

În mod normal vopseaua nu se dizolvă în apă și ar fi trebuit să apară la suprafață în apropierea locului unde au fost deversate, dar, nici urmă de vopsea la suprafață. Până în acest moment nu s-a ajuns la niciun rezultat, concluzia fiind că pe fundul marii există o groapă imensă, care nu poate fi măsurată.

O altă descoperire interesantă. În apropierea coastelor Trinidadului, în Marea Caraibilor, există vulcani noroioşi subacvatici, a căror pastă fluidă iese de sub valuri şi formează insule, unele dispărând repede, altele devenind casă pentru păsările din zonă.

Trecem în lumea fascinantă a plantelor acolo unde cercetătorii au descoperit, recent, cea mai mare floare din lume. Rafflesia are un diametru de 100 centimetri și crește în paradisul tropical din Insulele Borneo.

Un lucru inedit legat de această planta – degajă un miros cu adevărat imposibil, de puterfacție, astfel încât nicio insectă sau animal nu se apropie de ea. O măsură de apărare, bineînțeles.

Un alt lucru interesant. În Africa există un lanț muntos, Rwenzori (Munţii Lunei) ai căror creste nu pot fi văzute timp de 300 de zile pe an. Asta pentru că vârfurile de peste 4800 de metri sunt, practic, acoperiți de nori în mare parte din an. Pădurea care înconjoară munții este considerată una dintre cele mai vechi și mai spectaculoase din lume, cu plante uriașe și o varietate de specii incredibil de bogată.

Tot din Africa vine o altă curiozitate geografică. Știați că singură țară din lume care are trei capitale este Africa de Sud. Pretoria este capitală executivă, Cape Town este cea legislativă, iar Bloemfontein este capitală juridică.

Știați că Irlanda este singură țară europeană în care nu există șerpi. Specialiștii nu au găsit încă o explicație științifică pentru acest fenomen.

O altă curiozitate geografică. Știați că Canada este țara cu mai multe lacuri din lume? În Canada există, totodată, mai multe lacuri decât în restul lumii împreună. Un alt fapt interesant. Denumirea țării, Canada, vine de la un cuvânt indian care înseamnă „Sat mare”.

Tot la acest capitol, în Norvegia există o localitate care se laudă cu cel mai scurt nume din lume. Micuța așezare se numește ,,Å”.

O ultimă curiozitate geografică. Cine nu a auzit de Roma? Știați că celebrul oraș a fost prima așezare din lume care a atins o populație de 1 milion de locuitori? Se întâmpla în anul 133 înaintea erei nostre. Un alt fapt inedit. Faima acestui oraș a devenit atât de mare încât există câte un oraş numit Roma pe fiecare continent.