Cine nu are mască nu va avea acces in metrou sau in alt mijloc de transport

Masca de protecție va fi obligatorie după 15 mai, în spații publice închise și în transportul public în comun. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, la Digi24, că ,,lumea trebuie să folosească masca, altfel nu va avea acces in mijloacele de transport în comun sau in magazine. Companiile de transport, retailerii, vor lua măsuri pentru a evita aglomerația. Nu se vor face ambuteiaje, ca pe vremuri”.

,,Probabil se va alege munca în ture, nu toată lumea va începe la 9 dimineața. Unii vor începe la 7, alții la 10. Firmele mari vor lua, cu siguranță măsuri pentru a evita aglomerația la locul de muncă”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că, totodată, la intrarea în sediile de birouri, în spațiile publice închise vor fi prezenți oameni care vor lua temperatura, cu aparate speciale, tuturor persoanelor. ,,Cine are peste 37 de grade Celsius, va fi trimis imediat la medic”, a mai spus Arafat.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a sugerat că o parte dintre pasageri pot fi dați jos din mijlocul de transport dacă este prea aglomerat.

„Este normal să nu se accepte aglomerarea și este imperios necear să se urmărească zonele și rutele care tind să se aglomereze pentru a se suplimenta în acea zonă. Firesc ar fi să fie călătorii pe scaune și un rând picioare, dar nu mai mult, și la distanță. Există controlorii care înainte de pandemie doar verificau dacă a fost taxat biletul, acum pot să facă acst lucru și cu sprijinul colegilor de la Poliția locală, fără să agreseze pe nimeni, fără să fie abuzuri, fără să fie o tonalitate care să deranjeze sau care să creeze o stare de disconfort pentru călători. Pur și simplu o informare că într-un tramvai, troleibuz sau autobuz trebuie să intre strict numărul de persoane astfel încât distanța socială să fie păstrată. Eu nu cred că cineva va fi supărat dacă i se va spune să aștepte următorul autobuz sau tramvai, pentru că este bine pentru propria persoană să nu stea foarte aproape de un alt călător”, a declarat Firea, la Digi 24.