Misterul din craterul Aitken de pe Lună. OZN sau asteroid? Ce spun experții

Misterul din craterul Aitken de pe Lună. OZN sau asteroid? Ce spun experții

Sub cel mai mare crater de pe Lună, bazinul Aitken, care este şi cel mai mare crater cunoscut din sistemul solar – cu diametrul de 2.500 de kilometri şi adâncimea de 12 kilometri – a fost descoperită o masă misterioasă şi imensă cu un conţinut ridicat de metal. Poate fi vorba de un OZN sau de un asteroid?

Descoperirea fără precedent, publicată în jurnalul Geophysical Research Letters (Deep Structure of the Lunar South Pole‐Aitken Basin), a fost realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea Baylor din Texas (SUA).

Conform cercetării, polul sud al Lunii, Bazinul Aitken, ascunde un obiect cu o masă estimată de 2.177.243.200.061.253.000 kilograme.

„Imaginaţi-vă că luaţi o bucată de metal de cinci ori mai mare decât insula principală a Hawaii şi că aţi îngropa-o în pământ. Cam la aceste dimensiuni se află obiectul pe care l-am detectat”, a spus autorul Peter B. James.

Craterul imens, care are o formă ovală, nu este vizibil de pe Pământ deoarece este pe partea ascunsă a Lunii. Cercetătorii au reuşit să localizeze masa misterioasă ce conţine metal măsurând modificările subtile ale forţei gravitaţionale a Lunii, care se schimbă de la o regiune la alta. Pentru a măsura modificările, ei au folosit date colectate de navele NASA în misiunea GRAIL (Gravity Recovery and Internal Laboratory).

„Când am combinat aceste date cu date despre topografia Lunii obţinute de Lunar Reconnaissance Orbiter – relatează cercetătorul – am descoperit o cantitate neaşteptat de mare de masă la sute de kilometri sub bazinul Aitken. Una dintre explicaţiile posibile pentru această masă suplimentară este că metalul pe care îl conţinea asteroidul care a format craterul este încă acolo, încorporat în mantaua Lunii”.

UN ASTEROID SAU UN OZN?

Există trei teorii care au fost propuse de către cercetători care să explice prezenţa acestei structuri în straturile de rocă al Lunii. Prima explică faptul că respectiva structură provine de la un asteroid al cărui miez este format din fier şi nichel. Cea de a doua teorie face trimitere la activitatea tectonică a satelitului Terrei. Mai exact, această structură a apărut ca urmare a răcirii oceanului de magmă în decursul a milioane de ani. Adepții OZN spun că obiectul de pe Lună reprezintă, fără îndoială, epava unei nave extraterestre.

„Indiferent ce este şi de unde vine, acea masă imensă şi densă a scufundat baza bazinului cu peste 800 de metri, afirmă James. Simulările pe calculator cu impacturi mari de asteroizi sugerează că, în cazul în care condiţiile sunt favorabile, nucleul de fier şi nichel al unui asteroid poate fi dispersat în mantaua superioară (stratul între scoarţă şi miezul lunar) în timpul unui impact. Am făcut calculele şi acestea arată că în cazul în care nucleul metalic al asteroidului care a impactat este suficient de dispersat ar fi putut rămâne suspendat în mantaua Lunii până în prezent, în loc să se scufunde în miezul acesteia“.

Cu toate acestea, există şi posibilitatea ca masa misterioasă metalică să se datoreze unei concentraţii de oxizi asociată ultimei etape de solidificare a oceanului magmatic lunar. Potrivit lui James, bazinul Aitken, format acum 4 miliarde de ani, este cel mai mare dintre craterele existente în sistemul solar. Dacă au existat unele mai mari undeva, inclusiv pe Pământ, urmele lor au fost şterse, pierdute în ceaţa timpului.

James a afirmat că marele bazin lunar este „unul dintre cele mai bune laboratoare naturale pentru studierea evenimentelor cu impact catastrofal, un proces vechi care a modelat toate planetele stâncoase şi sateliţii pe care îi vedem astăzi“.