Cum se poarta corect masca de protectie la coronavirus? Din 15 mai este obligatorie

Din 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor de urgență, purtarea măștii de protecție la coronavirus va deveni obligatorie în spațiile închise, adică în clădiri, în mijloacele de transport în comun și în magazine. Cum se poarta corect masca de protectie la coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a lansat un ghid simplu și ușor de folosit.

Mastile de fata ajuta la limitarea raspandirii germenilor. Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei masti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca masca medicala sa fie plasata „cu grija peste nas si fata si sa fie tinuta aproape, pentru a reduce spatiul dintre fata si masca”, sa se evite atingerea ei in timpul purtarii si sa fie aruncata cand se umezeste.

Cel mai simplu ghid de coronavirus. Simptome, răspândire, eficiența măștilor

De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste ca atunci cand masca este indepartata sa nu se atinga partea din fata, ci cordelutele care se ataseaza de urechi.

Cand porti o masca medicala, asigura-te, în primul rând, că masca se potriveste pe fata. Elasticele sau snururile trebuie pozitionate corect astfel incat sa mentina masca ferma. Masca trebuie sa acopere nasul, gura si barbia.

Masca nu trebuie atinsa cu mainile, pentru ca eficienta protectiei este afectata. Daca trebuie sa o atingi, spala-te mai intai si apoi pe maini.

Cand trebuie sa dai masca jos, evita sa atingi partea din exterior, pentru ca poate fi contaminata cu microbi.

Inainte de a fi aruncata, masca trebuie pusa intr-o punga de plastic.

O masca medicala nu trebuie purtata mai mult de o zi. Inlocuieste-o imediat daca este umeda sau deteriorata.

Coronavirusul, adus pe pantofi. Cum îți dezinfectezi încălțămintea, când intri în casă

Purtarea măștii nu e suficientă

Purtarea mastii medicale este doar una dintre masurile de prevenire a infectiilor respiratorii. In acest sens, sunt importante masurile de igiena personala. Spala-ti mainile frecvent cu apa si sapun, acopera gura cand stranuti, tusesti sau iti stergi nasul, spala-ti mainile intotdeauna inainte de a prepara mancarea, inainte de a te aseza la masa si dupa ce mergi la toaleta.

Masca de fata poate juca un rol in prevenirea infectiei, dar acest rol este limitat in situatiile reale. Exista unele dovezi care arata ca masca te protejeaza de transmiterea virusului de la maini la gura, probabil pentru ca esti mai atent sa nu atingi fata cand o porti. De asemenea, esti mai protejat de picaturi cand cineva stranuta sau tuseste langa tine.

Poate un purificator de aer să elimine coronavirusul? O explicație științifică

Cea mai mare preocupare pe care o au medicii in legatura cu aceste masti este falsul sentiment de siguranta pe care ti-l da purtarea ei. Exista numeroase motive pentru care mastile de fata nu sunt ideale. De exemplu, este greu sa gasesti una care sa se potriveasca perfect in jurul nasului si a gurii si pe care sa o mentii o perioada indelungata. In momentul in care iti atingi nasul sau gura cand porti masca, rolul ei protector se pierde. In mediul medical, exista recomandari clare legate de momentul in care trebuie purtata masca si ce protectie este indicata in functie de tipul de infectie pe care o au pacientii.

Precautii legate de picaturile de saliva: utilizati o masca medicala dreptunghiulara in cazul unei infectii care se raspandeste prin picaturi mari cand cineva tuseste, stranuta sau vorbeste. Infectii precum gripa, pertussis si anumite tipuri de meningita bacteriana se incadreaza in aceasta categorie. Atat persoana infectata, cat si cei din jur ar trebui sa poarte masca de fata. Este foarte important ca ingrijitorii sa aiba masca la fiecare interactiune cu bolnavul si sa aiba alta noua de fiecare data cand vin in contact cu bolnavul.

Experți: Termometrele tip pistol, pentru coronavirus, o glumă proastă

Precautii legate de transmiterea aeriana: unele infectii pulmonare sau ale gatului se raspandesc prin particule virale sau bacteriene mici care raman in suspensie in aer si sunt inhalate de ceilalti. Noul coronavirus, varicela, SARS si tuberculoza fac parte din aceasta categorie. In aceste cazuri, persoana infectata trebuie sa poarte o masca de fata. Iar toti oamenii care vin in contact apropiat ar trebui sa poarte o masca de respirat N95, care are un filtru special conceput pentru a oferi protectie fata de particulele mici din aer. Aceste masti au, de obicei, forma rotunjita.

Un clip teribil. Ce se întâmplă când un infectat cu coronavirus strănută

In timp ce specialistii continua sa afle mai multe legate de modul de raspandire a noului coronavirus, recomandarile legate de masca medicinala se adreseaza mai ales persoanelor care au infectia sau sunt expuse. Persoanele care sunt expuse sau care au un risc mare de imbolnavire ar trebui sa poarte masca medicala. Oricine are grija de cineva infectat intr-un spatiu spitalicesc trebuie sa poarte o masca medicala.

Daca porti o masca de fata, asigura-te ca se muleaza bine pe nas si gura. Arunc-o in mod corespunzator si pune alta de fiecare data cand cineva de langa tine tuseste sau stranuta.

Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „simpla folosire a mastii de fata este insuficienta pentru a oferi protectie adecvata impotriva raspandirii noului coronavirus”. In plus, majoritatea oamenilor nu stiu sa utilizeze corect o masca medicala, iar graba cu care le cumpara pot impedica persoanele care au cea mai mare nevoie de ele – furnizorii de servicii medicale – sa le obtina, sustine dr. Amesh Adalja, specialist la Centrul pentru Securitatea Sanatatii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Comanzi mâncare prin curier? Cum eviți să te contaminezi cu coronavirus