Un clip teribil. Ce se întâmplă când un infectat cu coronavirus strănută

Data: 18/04/2020 | Autor: .

Ce se întâmplă când un infectat cu coronavirus strănută

Un clip video care prezintă ce se întâmplă când un infectat cu coronavirus strănută a devenit viral pe internet. Publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) , videoclipul arată, în slow motion, cum un strănut care conține agenți patogeni precum noul coronavirus poate atinge o distanță de până la 8 metri, relatează GadgetReport.ro

Răspândirea noului coronavirus COVID-19 poate fi încetinită în mod semnificativ prin respectarea unor măsuri stricte de distanțare socială, însoțite de o igienă îmbunătățită.

Bineînțeles că nu există nicio modalitate de a te izola complet de lume. Mai trebuie să ne cumpărăm mâncare, produse de igienă, unii dintre noi mai merg la muncă etc.

În toate aceste situații, riscul de contaminare crește exponential. Asta pentru că, dacă cineva strănută sau tușeșește în aproperea noastră și este infectat cu coronavirus, sunt mari șanse să ne contaminăm.

Asta bineînțeles dacă nu purtăm mască de protecție și mănuși și, totodată, dacă nu le scoatem cu grijă atunci când revenim acasă.

Expertul Lydia Bourouiba, de la Massachusetts Institute of Technology, explică în articolul JAMA că ghidurile actuale folosesc un model de transmitere a bolilor respiratorii dezvoltat în anii 1930, care este depășit.

Unii medici spun că, atunci când ieșim din casă, ar trebui să respectăm o distanță de cel puțin 3 metri față de alte persoane, în timp ce alții recomandă o distanță de 6 metri.

Asta în condițiile în care tot mai multe studii indică faptul că virusul ar putea fi capabil să supraviețuiască în aer mai mult decât se crede și să călătorească pe distanțe mai lungi.

Cercetătorii de la  Universitatea Aalto din Finlanda au creat o simulare 3D a unei persoane care tușea într-un supermarket, dovedind că picăturile minuscule de salivă nu ajung imediat pe podea și că stau destul de mult timp în aer, astfel că pot infecta și celelalte persoane aflate în magazin. Mai mult chiar, coronavirusul se poate transmite și prin vorbire, astfel că purtarea măștii este esențială.

Comanzi mâncare prin curier? Cum eviți să te contaminezi cu coronavirus

Animația 3D arată cât de mare este pericolul infectării cu coronavirusul COVID-19. Simularea a fost realizată pe baza datelor științifice care iau în calcul viteza de răspândire și suprafața pe care un simplu strănut poate transmite particulele infectate.

Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

Pentru o tuse uscată, care este un simptom tipic al coronavirusului, dimensiunea particulelor este de obicei mai mică de 15 micrometri, astfel că acestea pot ajunge și până la 6 metri distanță.

„Dacă cineva infectat de coronavirus tușește în apropiere, determină particule extrem de mici de aerosoli care transportă coronavirusul. Aceste particule ar putea ajunge foarte ușor în tractul respirator al altor persoane din apropiere ”, explică Ville Vuorinen, profesor asistent la Universitatea Aalto.

Particulele infectate pot ateriza pe haine și produse din apropiere. Coronavirusul poate rezista, pe aceste suprafețe, până la câteva zile. Astfel că este important ca, atunci când ajungeți cu produsele cumpărate acasă, să le dezinfectați.

5G nu răspândește coronavirusul. Explicațiile științifice, dincolo de fake news

Cercetarea demonstrează de ce este esențial să porți mască în supermarket și de ce trebuie să te speli pe mâini cât mai des.

În plus, atunci când intrați și ieșiți din magazin, este absolut esențial să vă dezinfectați mâinile. Cele mai multe supermarketuri au plasat dezinfectante la intrare și ieșire, astfel că este important să le folosiți.

Studiul arată de asemenea că distanțarea socială este o necesitate în timpul acestei pandemii.

Un studiu realizat de cercetătorii din Belgia și Olanda a arătat cât de ușor ne putem infecta cu coronavirusul COVID 19 chiar și în aer liber . Afla detalii din materialul de mai jos.

Cum te poți infecta cu COVID-19 la supermarket. O simulare 3D devenită virală