5G nu răspândește coronavirusul. Explicațiile științifice, dincolo de fake news

Data: 8/04/2020 | Autor: .

Tehnologia 5G nu contribuie la răspândirea coronavirusului COVID-19. Frecvențele radio folosite nu au suficientă energie pentru a rupe legăturile chimice ale virusului și a contribui, astfel, la extinderea acestuia, prin aer, așa cum susține teoria conspirației, lansată la nivel mondial, relatează GadgetReport.ro

După ce, în timpul unui interviu din ianuarie , un medic belgian a legat „pericolele” tehnologiei 5G de coronavirusul COVID-19, o teorie a conspirației a explodat practic la nivel mondial.

Grupul de Facebook Stop5G Australia, cu peste 31,700 de membri, a contribuit puternic la această idee.

Postări ale grupului Facebook Stop5G Australia.

S-a prezentat drept exemplu situația de pe vasul Ruby Princess, unde peste 600 de oameni s-au infectat cu COVID-19 iar 11 au murit, amploarea epidemiei fiind pusă pe seama antenelor 5G de la bordul navei, care i-ar fi iradiat pe cei aflați la bord.

Chiar dacă nava nu are asemenea antene, fake news-ul a ajuns rapid în Marea Britanie, acolo unde și-au găsit un public credul.

Așa s-a ajuns ca cel puțin 20 de stâlpi de telefoane mobile din Marea Britanie să fie incendiați de teamă că aceștia contribuie la extinderea pandemiei.

Comanzi mâncare prin curier? Cum eviți să te contaminezi cu coronavirus

Între timp, în Australia, o petiție inițiată de Stop5G Australia, care solicită guvernului australian să oprească lansarea 5G, deoarece tehnologia poate „afecta negativ sistemul imunitar al oamenilor” (cerere pentru care există exact zero dovezi,  a primit peste 27.000 de semnături.

Pe lista adepților teoriei conspirației s-au înscris și o serie de vedete, precum actorul Woody Harrelson și cântăreața Keri Hilson, care au postat, pe rețelele sociale, informații care sugerează o legătură între 5G și COVID-19.

Mai mult chiar, pe 18 martie, pe Youtube a fost postat  un videoclip, vizionat de peste 700.000 de oameni,  în care un medic american susține că Africa este mai puțin afectată de COVID-19 deoarece nu este o regiune 5G.

Urmare a valului uriaș de clipuri fake news, Youtube a anunțat că va elimina toate videoclipurile de acest fel.

Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

CUM FUNCȚIONEAZĂ REȚEAUA 5G

Diferența dintre 5G și generațiile anterioare de servicii mobile (4G, 3G) este că acestea din urmă folosesc frecvențe radio mai mici (în intervalul 6 gigahertzi), în timp ce 5G folosește frecvențe în intervalul 30 – 300 gigahertzi .

Agenția australiană de protecție împotriva radiațiilor și securitate nucleară a explicat, în nenumărate rânduri că, în intervalul 30-300 de gigahertzi, radiație electromagnetică „neionizantă” nu are suficientă energie pentru a rupe legăturile chimice sau pentru a elimina electronii în contact cu țesutul uman. Mai simplu spus, nu are efecte negative asupra sănătății.

Experții spun că , atunci când punem un telefon 5G la ureche, radiația poate intra în contact cu pielea, însă această expunere este cu mult sub nivelul recomandat de siguranță.

Radiația 5G nu poate pătrunde în piele și nici nu poate facilita unui virus să pătrundă în piele. Altfel spus, nu există dovezi că frecvențele radio 5G cauzează sau agravează răspândirea coronavirusului.

Cum să te speli corect pe mâini pentru a te proteja împotriva coronavirusului

Cercetătorii spun, cu referire directă la COVID-19, că  învelișul proteic al virusului este incapabil să deturneze semnale radio 5G. Acest lucru se datorează faptului că radiațiile și virusurile există sub  forme care nu interacționează. Virusurile reprezintă un fenomen biologic, în timp ce radiațiile există în spectrul electromagnetic.

DE CE ESTE NEVOIE DE TURNURILE 5G

Undele radio 5G se numesc unde milimetrice, deoarece lungimea lor de undă este măsurată în milimetri. Deoarece aceste unde au semnale reduse, turnurile de celule 5G trebuie să fie mai dese decât la 3G și 4G, dinstanța medie fiind de aproximativ 250 de metri unul de celălalt.

Pentru ca 5G să acopere o zonă geografică mai mare, sunt necesare, astfel, mai multe stații de emisie în comparație cu 4G.

Potrivit experților, această creștere a numărului de stații, precum și apropierea lor de oameni, este un factor care poate stârni temeri nefondate cu privire la impactul potențial asupra sănătății 5G.

Telefonul poate fi periculos

COVID-19 se răspândește prin picături mici eliberate din nasul sau gura unei persoane infectate atunci când tușește, scuipă, strănută, vorbește și chiar respiră. Transmisia apare atunci când picăturile infectate cu coronavirus vin în contact cu nasul, ochii sau gura unei persoane sănătoase.

Așadar, dacă o persoană infecțioasă vorbește printr-un telefon ținut lângă gură, pot apărea pe suprafața sa suficiente picături infecțioase pentru a o face capabilă să răspândească virusul.

Acesta este motivul pentru care nu este recomandabil să dați telefonul mobil altcuiva, în timpul acestei pandemii. De asemenea, ar trebui să vă dezinfectați regulat telefonul.

Cum să îți cureți eficient telefonul. Măsură de protecție împotriva coronavirusului COVID-19