Superlaserele de la Măgurele și-ar putea dubla puterea

Data: 8/04/2020 | Autor: .

Superlaserele de la Măgurele și-ar putea dubla puterea

Superlaserele de la Măgurele și-ar putea dubla puterea. Cercetătorii de la ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) au început, pe 18 martie, o serie de experimente de optică neliniară, prin care se urmărește studierea interacțiunii dintre materie și un fascicul laser de foarte mare intensitate.

Cele două superlasere de la Măgurele furnizează, în prezent, pulsuri cu intensitatea de 10 PW (un petawatt este egal cu un milion de miliarde de W), cu durate de ordinul a douăzeci de femto secunde (o femtosecundă este egală cu o milionime de miliardime de secundă).

În esență, vor fi testate căile prin care un fascicul laser ar putea fi folosit pentru a obține accelerarea particulelor.

” Noi am început experimentul la putere mică, dar vom ajunge și la 10 PW și, dacă se confirma ideile verificate acum, putem ajunge la putere 2×20 PW, fără să modificăm sistemul de laseri, fără să intervenim în structura lor. Sistemul nostru lucrează astfel: se pompează energie în fascicul și apoi se amplifică acel puls. Acum abordăm altfel metoda: în loc să mai pompăm energie în fascicul, încercăm să-i scurtăm durata”, a declarat Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, pentru edupedu.ro.

La ce folosesc fasciculele de radiații gamma de la ELI-NP? ,, Intensitatea enormă a faciculelor de radiații laser și gamma va permite studiul unor fenomene doar anticipate de teorie, cum ar fi birefringenţa vidului şi crearea de perechi electron-pozitron în câmpuri electrice intense. Aceste cercetări pot aduce confirmarea sau infirmarea unor ipoteze fundamentale’’, a declarat Nicolae Zamfir.

Printre altele, cu ajutorul superlaserelor de la Mă­gurele, ne-am putea apropia de o soluție fezabilă, pentru tratarea deșeurilor nucleare, prin mecanismul folosit în experimentul echipei de cercetători britanici și germani.

MISIUNE PE MARTE

Laserul de la Măgurele va putea fi folosit și pentru tratarea cancerului şi pentru a pregăti o viitoare misiune pe Marte.

Potrivit lui Nicolae Zamfir, există o metodă numită protonoterapie , de tratare a tumorilor canceroase cu ioni acceleraţi. Metodă este utilizată  în zonele unde tumoarea nu permite o intervenţie chirurgicală (creier, ochi).

În acest domeniu, afirmă cercetătorul, s-a trecut de la faza de cercetare care fusese iniţiată la CERN, la faza de instalare în unele spitale din ţările mai dezvoltate.

„Un astfel de accelerator costă în jur de 100 de milioane de dolari tocmai din cauza acestor măsuri de radioprotecţie. Dacă s-ar face accelerarea pe masă (cu laserul), atunci ar putea să-şi permită mai multe spitale să aibă aşa ceva”, a declarat Nicolae Zamfir.

O altă aplicaţie pentru laserul de la Măgurele va simula radiaţia cosmică pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile şi navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată, cum ar fi o viitoare misiune spre Marte.

De asemenea, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la problemele de fizică teoretică, cum ar fi distribuţia elementelor în Univers. Nu în ultimul rând, laserul de la Măgurele ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, în Elveţia.

Laserul de la Măgurele va avea 10 petawaţi, ceea ce înseamnă 10% din puterea întregului Soare.