Efectele nebănuite ale pandemiei de coronavirus. A scăzut numărul cutremurelor

Data: 5/04/2020 | Autor: .

Efectele nebănuite ale pandemiei de coronavirus. A scăzut numărul cutremurelor

Zborurile au fost anulate. Transportul feroviar, auto și naval a fost redus drastic. O planetă întreagă a tras frâna de mână, pe fondul pandemiei de coronavirus. Potrivit seismologilor, urmare a reducerii drastice a activității umane, dincolo de îmbunătățirea calității aerului, Pământul a ajuns să se miște substanțial mai puțin. Practic, planeta este „nemișcată” de o lună, spun experții citați de GadgetReport.ro

Thomas Lecocq, geolog și seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a observat că Bruxelles-ul se confruntă cu o reducere de 30 până la 50 la sută a zgomotului seismic ambiental, urmare a opririi majorității activităților, relatează CNN.

Asta înseamnă că datele colectate de seismologi devin tot mai exacte, capabile să detecteze chiar și cele mai mici mișcări ale Pământului. Cercetătorii din Los Angeles și din West London , Marea Britanie au observat o tendință similară.

„Este o situație fără precedent, unică la nivel mondial, care ne permite să calibrăm mai ușor mișcările Pământului, să anticipăm cutremurele“, afirmă Andy Frassetto, seismolog la Institutul de cercetare în Seismologie din Washington DC.

STRATUL DE OZON ÎȘI REVINE

GadgetReport.ro vă prezenta, zilele trecute, un alt exemplu privind efectele pozitive ale pandemiei asupra mediului. Pe fondul stoparii activitatii in mare parte din economia mondiala, stratul de ozon al planetei s-a îmbunătățit, arată un studiu citat de ScienceAlert.

Înainte de începerea acestui secol, stratul de ozon suferise enorm, acest fiind motivul principal pentru semnarea Protocolului de la Montreal, din 1987.

Experții afirmă că, până nu demult, efectele epuizării ozonului din atmosferă erau observate prin migraţia curenţilor de aer, un lucru care ducea la schimbarea curenţilor oceanici şi chiar la modificarea zonelor în care ploua.

La un deceniu de la semnarea tratatului însă, oamenii de ştiinţă au observat că migraţia s-a oprit, iar ultimele date, culese după închiderea economiei chineze și, în general, a activităților economice la nivel international, arată că stratul de ozon a început să își revină.

Una dintre regiunile afectate de problemele de mediu era Australia, ale cărei ploi anuale fuseseră împinse de lângă zonele de coastă, lăsând loc unei secete puternice. Acum, aceste ploi s-ar putea întoarce, conform studiului.

”Dacă stratul de ozon se recuperează şi circulaţia curenţilor continuă către nord, vor fi veşti extrem de bune” spune Ian Rae, un expert în chimie organică de la Universitatea din Melbourne, citat de ScienceAlert.