Efectele coronavirus: Stratul de ozon isi revine

Data: 30/03/2020 | Autor: .

Pandemia de coronavirus nu aduce doar vesti rele. Pe fondul stoparii activitatii in mare parte din economia mondiala, stratul de ozon al planetei s-a îmbunătățit, arată un studiu citat de ScienceAlert.

Înainte de începerea acestui secol, stratul de ozon suferise enorm, acest fiind motivul principal pentru semnarea Protocolului de la Montreal, din 1987.

Experții afirmă că, până nu demult, efectele epuizării ozonului din atmosferă erau observate prin migraţia curenţilor de aer, un lucru care ducea la schimbarea curenţilor oceanici şi chiar la modificarea zonelor în care ploua.

La un deceniu de la semnarea tratatului însă, oamenii de ştiinţă au observat că migraţia s-a oprit, iar ultimele date, culese după închiderea economiei chineze și, în general, a activităților economice la nivel international, arată că stratul de ozon a început să își revină.

Una dintre regiunile afectate de problemele de mediu era Australia, ale cărei ploi anuale fuseseră împinse de lângă zonele de coastă, lăsând loc unei secete puternice. Acum, aceste ploi s-ar putea întoarce, conform studiului.

”Dacă stratul de ozon se recuperează şi circulaţia curenţilor continuă către nord, vor fi veşti extrem de bune” spune Ian Rae, un expert în chimie organică de la Universitatea din Melbourne, citat de ScienceAlert.