Portul de la marile piramide. Descoperirea de pe platoul Giza

Data: 28/03/2020 | Autor: .

Rămăşiţele unui port şi a unei cazarme în care stăteau trupele militare sau marinarii au fost descoperite în apropiere de piramidele din Giza. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste construcţii erau utilizate pe vremea când au fost ridicate piramidele, acum 4.500 de ani.

Arheologii au excavat un oraş din apropierea piramidelor din Giza care datează din timpul faraonului Menkaura, cel care a construit cea de-a treia piramidă din Giza. De asemenea, ei au excavat şi un oraş din apropierea unui monument dedicat reginei Khentkawes, despre care se crede că ar putea fi o fiică a lui Menkaure.

 Cazarma este aşezată în oraşul de lângă piramide, în timp ce noul bazin descoperit, care se pare că făcea parte dintr-un port este localizat în apropiere de oraşul din apropierea monumentului lui Khentkawes.

Misterele piramidelor. Teoria care face furori în lumea ştiinţifică

 

Mai multe descoperiri din oraşul localizat aproape de monumentul lui Khentkawes sugerează că Giza a fost un port înfloritor, susţine arheologul Mark Lehner.

Acest bazin ar putea fi „o extensie a unui port sau a unei faleze”, a explicat Lehner în cadrul unui simpozion organizat de Societatea pentru Studierea Antichităţilor din Egipt.

De asemenea, Lehner a mai declarat că echipa lui a mai descoperit la Giza şi resturi carbonizate de pin, stejar, ienupăr şi cedru, arbori care creşteau într-o parte din estul Mediteranei numită Levant.

Mai mult, ei au mai descoperit aici şi mai bine de 50 de exemple de vase din ceramică provenite din Levant.  Totodată, specialistul a mai explicat că la Giza a găsit cantităţi mari de granit provenit din Assuan, localizat la graniţa sudică în Egioptul Antic, şi care pare să fi fost transportat pe Nil, până în acest port.

„Pentru trei generaţii, Cheops, Chephren, Mykerinos , Giza a fost portul central”, a explicat Lehner.

Suspiciunile lui Lehner privind trupele şi galeriile au fost susţinute în 2012, atunci când arheologii au descoperit un şold rupt al unui hipopotam. În Egiptul Antic, hipopotamii cauzau probleme mâncând culturile pe timp de noapte. Atunci „trupele tinere ieşeau la vânătoare şi capturau animalele”.

GadgetReport.ro TV. Misterele piramidelor, elucidate prin scanarea 3D