Misterele piramidelor. Teoria care face furori în lumea ştiinţifică

Data: 4/02/2018 | Autor: .

Misterele piramidelor. Teoria care face furori în lumea ştiinţifică

Cum au fost construite piramidele? Cum au putut egiptenii să realizeze aceste monumente uriaşe în condiţiile în care doar unul dintre milioanele de blocuri de piatră cântăreşte peste 2 tone. Cercetătorii olandezi cred că au elucidat misterele piramidelor. Soluţia pare mai simplă decât am fi crezut, relatează GadgetReport.ro

Potrivit experţilor de la Universitatea din Amsterdam, constructorii piramidelor ar fi putut muta masivele blocuri de piatră prin deşert udând nisipul din faţa unui dispozitiv de tragere a obiectelor grele. Ideea a mai fost acreditată în trecut însă abia acum experţii au reuşit să o dovedească ştiinţific.

Cercetătorii au analizat, astfel, forţele necesare pentru a trage obiecte extrem de grele pe o ”sanie” uriaşă pe nisip. Ei au calculat, astfel, că atunci dacă nisipul era udat în faţa dispozitivului, frecarea pe ”sanie” era redusă, iar aceasta aluneca mai uşor.

Experţii s-au ghidat şi după o serie de hieroglife descoperite în mormântul lui Djehutihotep, care datează din 1900 i.H.

Acesta prezintă 172 de oameni care trag o statuie imensă folosind frânghii ataşate de o ”sanie”. În desen se poate vedea o persoană care se află în faţa saniei şi toarnă apă pe nisip.

”Dacă foloseşti nisip uscat, procedeul nu va fi atât de uşor, dar dacă nisipul este prea ud, nu va funcţiona. Cantitatea de apă necesară depinde de tipul de nisip, însă în general cantitatea optimă este în 2 şi 5% din volumul nisipului”, a declarat Daniel Bonn, profesor de fizică la Universitatea din Amsterdam, în tentativa de a explica misterele piramidelor.

Misterele piramidelor, elucidate prin scanare 3D

GadgetReport.ro relata, recent, că unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, construirea piramidelor, ar putea fi desluşit cu ajutorul unei tehnologii de scanare 3D.

Un grup de experţi internaţionali derulează o misiune specială, intitulată „ Scan Pyramids ”, pe platoul Giza, din Egipt.

Proiectul implică o căutare amănunţită cu ajutorul termografiei în infraroşu şi scanării laser 3D a celor două piramide de la Giza şi cele două piramide Dahshur, de la sud de Cairo, construite acum 4500 de ani.

„Scopul nostru este de a nu atinge şi a nu dăuna. Vom scana, fotografia, studia şi analiza toate mesajele care ne pot fi oferite. Vrem să localizăm şi să înţelegem ceea ce există în interior”, a declarat arhitectul francez Yves Ubelmann, specializat în patrimoniu şi arheologie.

Obiectivul operaţiunii ” Scan Pyramids ” este de a descoperi formula care a permis constructorilor din acea epocă să plaseze uriaşele blocuri de piatră unul peste altul şi să le ridice la aproape 150 de metri înălţime.

Aceeaşi tehnologie, spun experţii, ar putea ajuta, printre altele, la găsirea mormântului ascuns din camera mortuară a lui Tutankhamon, care poate aparţine reginei Nefertiti. Operaţiunea „ Scan Pyramids ” este finanţată de un grup de oameni de afaceri cu 1 milion de euro.

Egiptologii Mark Lehner şi Zahi Hawass cred că între 20.000 şi 30.000 de muncitori, cei mai mulţi oameni liberi, ar fi lucrat pe platoul Giza, unde se află cele mai cunoscute piramide din Egipt.

Există, bineinţeles, şi teoriile SF care afirmă că piramidele ar fi fost construite cu ajutorul extratereştrilor şi că acestea ar reprezenta, de fapt, un fel de transmiţătoare de energie în spaţiu.