Moment istoric! Campionul mondial de Go, învins de o maşină

Data: 10/03/2016 | Autor: .

Google DeepMind victorie istorica la Go

Google DeepMind marchează un moment considerat istoric în domeniul inteligenţei artificiale. Software-ul AlphaGo, dezvoltat de companie, l-a învins pe campionul mondial de Go, Lee Sedol.

Partida s-a desfăşurat la Seul, în Coreea de Sud, iar programul AlphaGo a învins în prima rundă, după aproape trei ore şi jumătate de joc, relatează GadgetReport.ro

„Am fost foarte surprins. Nu mă aşteptam să fiu învins. Dar nu m-am gândit că AlphaGo ar juca într-o manieră atât de perfectă”, a declarat Lee Sedol.

Fondatorul DeepMind, Demis Hassabis, a declarat că este pentru prima dată când un jucător profesionist de 9-dan a concurat cu un computer la acest joc clasic, considerat una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă inteligenţa artificială.

„Nu regret că am acceptat această provocare. Sunt în stare de şoc, recunosc asta, dar ce-a fost a fost. M-am bucurat de acest joc şi îl aştept cu nerăbdare pe următorul. Cred că am eşuat la început, aşa că dacă aş avea o deschidere mai bună, aş fi capabil să cresc şansele mele de a câştiga”, a declarat Lee.

Campionul se va confrunta din nou cu AlphaGo vineri, sâmbătă, duminică şi marţi. Partidele pot fi urmărite în direct AICI.

GadgetReport.ro relata, recent, despre un alt test făcut cu DeepMind, care a relevat că acesta a ajuns cel puţin la fel de bun ca un jucător uman în cazul a mai mult de jumătate dintre jocurile precum Space Invaders, Video Pinball, Boxing, Breakout, Enduro si Pong, create de Atari, foarte populare în anii 1980.

„Avem un sistem informatic care poate învăţa ce să facă bazându-se doar pe ceea ce percepe, adică pixelii. Acelaşi sistem poate juca 49 de jocuri diferite fără nicio programare preliminară. Practic, i se oferă un nou joc, un nou ecran şi îşi dă seama singur, după câteva ore de joc, ce să facă”, a declarat Demis Hassabis, vicepreşedinte al departamentului de inginerie din cadrul DeepMind.

Potrivit cercetatorilor, experimentul reprezinta un pas urias in dezvoltarea inteligentei artificiale. Exista insa temeri ca dezvoltarea acesteia ar putea fi periculoasa, tema fiind exploatata cu succes in literatura si cinematografia SF.

Fizicianul Stephen Hawking a declarat, în luna decembrie 2014, că dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale „ar putea însemna sfârşitul rasei umane”.

Potrivit acestuia, formele de inteligenta artificiala create pana acum ne-ar putea egala sau chiar depasi in viitor: „Ar putea avansa pe cont propriu si s-ar putea replica intr-un mod accelerat (…) Oamenii, limitati fiind de evolutia lor biologica lenta, nu ar putea concura cu aceste masini si ar fi coplesiti”, crede el.