Testul somnului aparent! Cum afli simplu dacă eşti prea obosit

Testul somnului aparent! Cum afli simplu dacă eşti prea obositAi fost vreodată atât de obosit încât să ai momente de blackout, câteva secunde în care nu îţi mai aduci aminte ce s-a întâmplat? Dacă ai trecut prin astfel de stări, înseamnă că suferi de oboseală şi trebuie să iei măsuri, relatează GadgetReport.ro

Cel puţin asta susţine psihologul Richard Wiseman, autorul cărţii „59 Seconds: Change Your Life in Under a Minute”, care a realizat un test foarte simplu care îţi demonstrează imediat dacă n-ai dormit destul.

Wiseman şi-a descris testul somnului aparent într-un clip video ridicat pe Youtube şi pe care îl vedeţi mai jos.

În esenţă, acesta susţine că, atunci când eşti prea obosit, începi să pierzi din concentrare, astfel că multe dintre lucrurile care îţi apar în faţa ochilor nu le mai sesizezi.

“Este un pericol mai ales pentru cei care se urcă la volan şi a căror atenţie scade proporţional cu starea de oboseală acumulată”, susţine psihologul, despre testul somnului aparent.

Pentru a demonstra testul somnului aparent, Wiesman a realizat un clip animat în care scenele se schimbă la câteva secunde. Dacă, de exemplu, în imagini ratezi faptul că un autobuz devine din albastru gri sau că dispar clădiri din imagini, înseamnă că sigur ai probleme cu oboseala.

Psihologul spune că, dacă atunci când mergi să te culci, adormi în maxim cinci minute şi/sau nu te trezeşti când sună alarma, înseamnă că ai probleme cu somnul şi trebuie să te odihneşti mai mult.

Nu este primul test de acest gen. Pe youtube a făcut furori un test realizat de cei de la Universitatea Harvard, intitulat “Experimentul Gorilla” care demonstrează legătura directă dintre oboseală şi atenţie.