Probleme cu somnul? Experții, despre cum să dormi sănătos

Data: 3/04/2020 | Autor: .

Dacă ai probleme cu somnul, dacă nu poți să adormi noaptea iar ziua ești obosit și n-ai energie, este probabil să suferi de insomnie sau să fi prea stresat. Medicii spun că este esențial să îți dai seama ce nu funcționează în ritualul de somn și să iei măsuri până nu e prea târziu. Insomnia poate genera ample probleme de sănătate, relatează GadgetReport.ro

Trebuie să știi, în primul rând, că dormitorul este locul în care trebuie să te simți relaxat. Este important ca, atunci când te bagi în pat, să ai parte de o saltea bună, de o lenjerie curată și de o lumină caldă, redusă ca intensitate.

Dacă dormiți împreună cu cineva, este esențial să vă dați seama care este poziția confortabilă și să vă adaptați.

„Ca în orice lucru pe care îl facem fizic și mental, corpul nostru se obișnuiește cu anumite obiceiuri, iar acest lucru nu este diferit atunci când dormim”, afirmă dr. Matteo Ria, psiholog consultant la Pall Mall Medical, specializat în probleme de somn.  „Dacă ești obișnuit să dormi pe o anumită parte, creierul tău îți spune că aceasta este poziția cea mai comodă pentru tine și acest lucru va deveni un proces natural.”, a mai spus acesta.

„În mod similar, unii oameni pot dormi pe spate sau se încolăcesc cu perna. Odată ce corpul obișnuiește să doarmă într-o anumită poziție, creierul tău îți va spune că acesta este modul corect, iar corpul tău va reacționa ”, a adăugat el.

Testul somnului aparent! Cum afli simplu dacă eşti prea obosit

„Acesta este motivul pentru care, dacă împărtășiți un pat cu partenerul dvs., vă puteți lupta să dormiți, deoarece creierul vă spune în ce poziție să vă aflați, dar este posibil ca această poziție să nu fie ocupată de persoana cu care dormiți”, a mai spus Ria.

Potrivit expertului James Wilson, AKA Sleep Geek, „ durează aproximativ șapte până la 10 zile pentru ca noi comportamente să fie încorporate”.  „Dacă aveți o rutină rigidă, autoimpusă, cel mai simplu este să renunțați la ea. Somnul poate fi pregătit, dar depinde de fiecare cum și-l reglează’’.

RUTINA, ESENȚIALĂ SAU NU?

Dr. Matteo Ria spune că este important să mențineți o rutină bună de somn, cum ar fi să vă culcați în același timp în fiecare seară, să cumpărați o saltea bună și să limitați consumul de alcool după ora 18:00.

„Evitați să dormiți în timpul zilei. Un pui de somn nu trebuie să dureze strict 30 de minute, deoarece acest lucru vă poate afecta rutina de somn și poate intra în conflict cu calitatea somnului noaptea”, a spus Ria.

NUMĂRATUL OILOR AJUTĂ?

Dacă nu puteți dormi sau vă veți trezi în miezul nopții, încercați acest exercițiu recomandat de Sarah Romotsky, director la Headspace, o aplicație mindfulness.

„Țineți ochii închiși, respirați adânc și încercați să numărați. Dacă ajungeți la 1.000, coborâți încet și ușor înapoi spre zero (nu veți ajunge acolo). Concentrați-vă pe numărare, mai degrabă decât să încercați să dormiți.“, spune acesta.

Legătura dintre somn și anxietate, dovedită științific. De ce trebuie să dormim suficient

FĂRĂ CAFEA DUPĂ ORA 18:00

O altă măsură esențială pentru cei care suferă de probleme de somn este să reducă consumul de cofeină. „Nu vă recomandăm să reduceți complet cofeina din dieta dvs., dar să controlați aportul de cofeină este esențial pentru un somn bun. V-aș recomanda să vă limitați aportul zilnic de cafeină și să vă abțineți de la a bea cofeină după ora 18:00. În schimb, încercați ceaiul alb și verde’’, a mai spus acesta.

Pe de altă parte, dacă vă simțiți energici, uneori, cel mai bun lucru de făcut este pur și simplu să vă ridicați din pat. „ „Dacă vă ridicați, duceți-vă într-o altă cameră și implicați-vă într-un fel de activitate relaxantă. Cititul sau privitul unui film vă vor ajuta să vă relaxați”.

FĂRĂ TELEFON ÎNAINTE DE CULCARE

Un alt lucru important este să evitați să vă stimulați mintea noaptea. „Încercați să reduceți timpul petrecut pe telefon, pe laptop, să amânați să răspundeți la e-mailuri și să stați pe social-media înainte de culcare’’, spune expertul.

„Vă recomandăm să limitați accesul la dispozitive inteligente cu cel puțin 60 de minute înainte de a dormi, deoarece aceste dispozitive au o lumină de fundal care menține creierul în alertă”, a mai spus Ria.

O BAIE CALDĂ, RELAXANTĂ

„S-a demonstrat că o baie sau un duș cald cu 30 de minute înainte de culcare determină o relaxare a corpului”, afirmă experții.

Cum să scapi de insomnie. Metoda „4-7-8”