Dovedit științific: Mirosul ne poate influența greutatea, acumularea de grăsimi în organism

Dovedit științific: Mirosul ne poate influența greutatea, acumularea de grăsimi în organism

Semnalele olfactive pot activa și dezactiva mecanismele de depozitare a grăsimilor în organism fără a avea vreun efect asupra apetitului sau a obiceiurilor alimentare, arată rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Baylor’s Huffington Center on Ageing, relatează GadgetReport.ro

Pentru a demonstra legătura directă miros și nivelul grăsimii din organism, cercetătorii au experimentat pe o specie de viermi, cunoscută pentru simplitatea sistemului lor olfactive.

Caenorhabditis elegans au doar trei perechi de neuroni olfactivi.  Sistemul olfactiv uman este similar în structură, dar mult mai complex, cu undeva între 10 și 20 de milioane de neuroni receptori olfactivi, astfel că oamenii poate distinge o paletă mult mai largă de mirosuri.

Echipa de cercetare, condusă de dr. Ayse Sena Mutlu, a utilizat stimularea optică pentru a activa neuronii viermilor, urmărind efectele prin circuite neuronale selective către căi neuroendocrine care controlează mecanismele de depozitare a grăsimilor în intestin.

Viermii stimulați au arătat modificări semnificative ale conținutului de grăsime din intestin, ceea ce indică faptul că unele mirosuri pot influența metabolismul grăsimilor.

Stiati ca? Gustul este influentat în proportie de 80% de miros

„Deși este nevoie de mai multe cercetări, este posibil ca anumite mirosuri să declanșeze modificări ale metabolismului grăsimilor, ceea ce duce la pierderea în greutate”, a declarat dr. Meng Wang, profesor de genetică moleculară și umană, membru al Centrului Huffington On Ageing. ,,Mirosurile iuți pot activa arderea grăsimilor, iar cele dulci pot duce la acumularea acestora în organism. Aceasta ar fi o primă concluzie’’, a mai spus cercetătorul.

Cercetarea, publicată în revista Nature Communications, a subliniat, de asemenea, o posibilă legătură între bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și obezitate, și starea nervilor olfactivi.

Cum îți pregătești aparatul de aer condiționat pentru încălzirea vremii

,,Cercetările sunt încă la început, însă am aflat că există o legătură directă între miros și consumul de alimente. Este probabil ca, în cazul persoanelor obeze, simțurile olfactive să fie total diferite față de cele ale persoanelor care nu au astfel de probleme de sănătate. Mirosul poate crea senzația de foame puternică, care nu poate fi controlată ușor. De aici și apetitul ridicat al unor oameni pentru consum, în comparație cu ceilalți’’, a declarat cercetătorul.

Patru purificatoare de aer pentru apartament, la un preț foarte bun