CNA vrea să controleze YouTube și Tik Tok

Data: 30/04/2020 | Autor: .

CNA vrea să controleze YouTube și Tik Tok

Guvernul Orban vrea să modifice Legea audiovizualului astfel încât serviciile de platformă de partajare a materialelor video, precum YouTube și Tik Tok, să intre sub supravegherea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Legea le va impune să se autorizeze, iar conținutul să fie avizat de autorități, relatează GadgetReport.ro

Proiectul de lege elaborat în acest sens urmărește transpunerea în legislația națională a Directivei UE nr. 1808/2018 cu privire la serviciile media audiovizuale, care a avut ca scop, printre altele, „nivelarea terenului de joc” al pieței de profil din punct de vedere al poverii reglementării, audiovizualul clasic considerându-se nedreptățit din acest punct de vedere în comparație cu noii jucători online, inclusiv din social media.

În esență, restricțiile vizează materialele care instigă la ură, violență, terorism, dicriminare și alte elemente care sunt, deja, reglementate de Youtube și celelalte platforme online.

„În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. (…) și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita: a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut; b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video; c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video”, stipulează proiectul de modificare a Legii audiovizualului.