Codex Seraphinianus. Povestea celebrului manuscris cifrat pe care nimeni nu-l înțelege

Data: 28/11/2021 | Autor: .

Codex Seraphinianus

Codex Seraphinianus, o carte publicată pentru prima dată în 1981, este considerată una dintre cele mai ciudate din lume, în condițiile în care nimeni nu o poate citi, fiind scrisă într-un alfabet cifrat a unei limbi imaginare.

Codex Seraphinianus, volumul creat de artistul, arhitectul şi designerul industrial italian Luigi Serafini este o enciclopedie ilustrată a unei lumi imaginare, unele persoane considerând că provine dintr-un univers paralel.

Cartea are 365 de pagini şi este scrisă într-un alfabet indescifrabil, deși, de-a lungul anilor au existat mai multe tentative de a traduce scrierea.

„Chiar la început, scriitorii au fost cei interesați de munca mea; Umberto Eco, Roland Barthes, Italo Calvino. Ei au fost primii mei fani”, relatează Luigi Serafini din studioul său din Roma. „Ei au fost fascinați de ceva ce nu poate fi citit așa că este cu adevărat amuzant”, spune italianul în vârstă de 72 de ani. Acesta a început să creeze codexul său pe la jumătatea anilor 1970, foarte posibil sub influența unor psihedelice sau a unor forțe supralumești.

Topuri Youth.md // Află prin ce se caracterizează un codex şi care sunt cele mai misterioase cărți din lume - Youth.md

Un ghid de floră și faună extraterestră

„Cartea într-adevăr se ridică la nivelul reputației sale. Desenele sunt la rândul lor hilare, tulburătoare, bizare și, uneori, pur și simplu de neînțeles”, afirma un deținător al unui exemplar din cartea Codex Seraphinianus, republicat în 1993.

Serafini a susținut tot timpul că acest codex nu este altceva decât o realitate, pe care oamenii încă nu o pot înțelege. La fel cum copiii privesc o carte ilustrată pentru adulți și nu înțeleg mare lucru, dar știu că lucrurile pe care le văd au un sens logic, așa și adulții nu înțeleg chiar toate lucrurile din Codex Seraphinianus, dar știu că ele sunt o normalitate.

Codex Seraphinianus – cea mai misterioasă carte din lume | Liber-Cugetători

O încrucișare între un ghid de floră și faună extraterestră și un manual de asamblare al unor dispozitive biomedicale bizare, Codex Seraphinianus pare ceva ce ai găsi în biblioteca lui Dr. Strange – un artefact ezoteric care poate fi recunoscut ca o carte, doar că nu una din realitatea noastră.

Publicat în 1981 în Italia în două volume și ulterior în unul singur în Statele Unite, Germania și Olanda, codexul a rămas în mare parte anonim până în 1993 când a fost publicat într-o nouă ediție în Franța și Spania cu o prefață a scriitorului și jurnalistului Italo Calvino, unul dintre marii fani ai concetățeanului său.

Deoarece Serafini nu s-a oprit niciodată din desenat, o ediție extinsă a apărut în Italia în 2006. Ediția aniversară de 40 de ani, publicată luna trecută, a adăugat alte 18 file noi Codexului, acesta ajungând acum la impresionanta greutate de 2,7 kilograme, relatează Insider.

Pe internet, Codex Seraphinianus poate fi cumpărată pentru sume cuprinse între 300 şi 1.000 de dolari, în funcţie de ediţie.

Cartea a fost reeditată în repetate rânduri, în 1983, în 1990, în 2006 și în 2013.

Luigi Serafini- “Codex Seraphinianus” | Decât Artă

Manuscrisul lui Voynich

Un alt volum controversat este Manuscrisul lui Voynich (numit așa după Wilfrid Michael Voynich), o carte cifrată misterios, al cărei cod nu a fost încă descifrat şi despre care nu se cunoaște nici autorul și nici data apariției. În cei peste 500 de ani care se presupune că ar fi trecut de la redactarea manuscrisului Voynich, nu a fost descifrat nici măcar unul dintre misterele care înconjoară neobișnuitul document: origini, autor, scriere, imagini sau limba în care a fost redactat.