Criptomonede care nu sunt supuse inflației

Data: 9/02/2022 | Autor: .

Inflația reprezintă un fenomen care afectează, în mare parte, fondurile fiat. Se consideră că o caracteristică specifică a criptomonedelor care avantajează acest tip de fonduri constă în fatpul că criptomonedele nu sunt supuse inflației. Totodată, nu totul este într-atât de simplu. Este necesar remarcat că nu toate criptomonedele sunt asigurate de la riscul inflației. De fapt, când vorbim despre asigurare de șa inflație, trebuie să menționăm că există doar criptomonede predispuse într-o măsură mai mare și mai mică spre devalorizare. Un anumit grad de inflație oricum va fi prezent mereu în lumea criptografică.     

De ce inflația nu poate fi eliminată definitiv în cazul criptomonedelor? Până la urmă, asupra pieții criptografice acționează legea clasică a cererii și ofertei. Reieșind din faptul că piața crypto nu poate fi controlată sau gestionată într-un anumit mod, cererea și oferta aici se comportă într-un mod arbitrar și absolut imprevizibil. Astfel, deși este autonomă, această piața nu exclude fenomenul inflației.

Totodată, precuma m menționat, există anumite criptomonede care sunt predispuse într-o măsură mai mică spre inflație. Aceste criptomonede de-a lungul anilor demonstrează o stabilitate considerabilă în ceea ce privește rata de inflație joasă. Iată care sunt principalele criptomonede în acest sens:

 

  • Bitcoin;
  • Clipoci;
  • Nano;
  • EOS;
  • Stelar;
  • Cardano;

 

Pe de altă parte, există și criptomonede care se remarcă prin faptul că sunt influențate într-o măsură mai mare să se devalorizeze în urma inflației. Comunitatea criptografică deja a remarcat în acest sens DASH – criptomonedă care, momentan, înregistrează o inflație de tocmai 84%.

Comparația inflației monedelor fiat și crypto

Odată cu creșterea popularității și scaleri de aplicare a criptomonedelor, a devenit tot mai răspândită și comparația inflației care afectează crypto în raport cu cea care afectează fondurile fiat. Deși s-ar părea că o asemenea comparație nu este suficient de obiectivă, totuși, s-a dovedit a fi că rata de inflație a Bitcoinului – cea mai populară criptomonedă din lume, este mult mai mică decât rata de inflație la majoritatea monedelor tradiționale din întreaga lume.

Inflația criptomonedelor – efecte negative

Inflația criptomonedelor, exact ca și inflația fondurilor fiat, presupune anumite consecințe negative atât pentru economie, cât și pentru societate. În lumea criptografică, la fel, fenomenul inflației are anumite efecte negative asupra pieței criptografice și asupra activelor digitale.

Cel mai pronunțat efect negativ constă în faptul că inflația afectează în mod deosebit persoanele cu fonduri mai  modeste sau persoane care nu își diversifică investițiile. Anume acești investitori în crypto au de suferit cel mai mult în urma inflației. Din motiv că au fonduri modeste și nediversificate, acestora le este greu să reacționeze adecvat și corespunzător la modificările care se produc pe piață,

O altă mare problemă generată de fenomenul inflației crypto constă în faptul că cresc considerabil ratele la dobândă. Pe piața criptografică, la fel, este disponibilă posibilitatea de a contracta credite. Ratele de dobândă la acest tip de credit sunt, de obicei, mai mici decât ratele la creditele tradiționale. Totodată, odată cu creșterea inflației, cresc și ratele la creditele criptografice. Acesta, cu siguranță, este un fenomen negativ pentru piața tranzacțiilor crypto. În același timp, nu este neapărat că, direct proporțional cu ratele la credite, o să crească și ratele de atragere a depozitelor în criptomonede.

Conform cercetărilor efectuate de către Yuan Pay Group, un alt efect negativ al inflației crypto constă în reducerea volumului de investiții atrase pe piața crypto. Pe fundalul acestei reduceri scade și cursul la anumite criptomonede. Astfel, piața devine destul de instabilă, ceea ce reprezintă un efect negativ pentru majoritatea activelor care se cotează pe piața crypto.

Concluzie

Inflația de pe piața criptografică este în mare parte asemănătoare cu inflația clasică de pe piața tradițională. Acest fenomen are efecte negative care influențează într-un anumit mod piața criptografică la capitolul investițiilor atrase și volumului de fonduri tranzacționate. Astfel, în acest context, devine primordială reducerea inflației. Totodată, reieșind din faptul că piața crypto nu poate fi reglementată într-un anumit mod, este destul de complicat să gestionezi fenomenul de inflație, să-l reduci și să-l păstrezi la un nivel redus. Astfel, unica modalitate prin care inflația poate fi reglementată este cea naturală – prin cerere și ofertă. Deocamdată blobkchain-ul nu a înregistrat rate de inflație mari la un nivel global, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv. Pentru a investi în crypto și a reduce riscul inflației, utilizează XXXX – începe să tranzacționezi chiar acum utilizând cele mai performate instrumente!