O structură gigantică, descoperită în Marea Japoniei, ar putea anunța un cataclism global

Data: 10/02/2022 | Autor: .

Kumano Pluton

Cercetătorii de la Agenția pentru știința pământului marin și tehnologie din Japonia au anunțat descoperirea unei structuri gigantice, de mărimea unui munte, în Marea Japoniei, pe coasta de sud. Structura, denumită Kumano Pluton, ar putea anunța un cataclism global.

Kumano Pluton este o rocă cunoscută sub numele de pluton, o intruziune de stâncă magmatică care deplasează structura de sub pământ, răcindu-se și întărindu-se încet, într-o bucată mai mare.

Se află la o adâncime cuprinsă între 5 și 20 de kilometri și se întinde pe o lungime de 69-125 de kilometri.

Potrivit cercetătorilor, care au analizat structura cu ajutorul tehnologiei 3D, această masă de rocă magmatică ar putea acționa la fel ca un magnet sau un paratrăsnet în cazul producerii unor cutremure uriașe.

Science Alert relatează că echipa de cercetători, care a folosit datele seismice din ultimii 20 de ani din zona de subducție Nankai, a reușit să cartografieze întreaga structura Kumano Pluton.

Structura incredibilă de sub Marea Nordului! Datează din Epoca de Gheață

Modelul Kumano Pluton

Modelul Kumano Pluton arată că greutatea plutonului face ca scoarța Pământului de sub aceasta să se unduiască sub tensiunea undelor de șoc și să se propage în sus.

Acest lucru ar putea ajuta oamenii de știință să prezică mai bine impactul cutremurelor masive din regiune, precum și să înțeleagă mai clar modul în care aceste mase magmatice interacționează cu activitatea tectonică.

”Nu putem prezice exact când, unde sau cât de mari vor fi viitoarele cutremure, dar combinând modelul nostru cu datele de monitorizare, putem începe să estimăm procesele din viitorul apropiat”, a spus Shuichi Kodaira, geofizician de la Agenția pentru știința pământului marin și tehnologie din Japonia.

”Kumano va oferi date foarte importante pentru ca publicul japonez să se pregătească pentru următorul cutremur mare”, afirmă cercetătorii.

S-a descoperit că marile cutremure din Japonia cu magnitudini de peste 8, din 1944 și 1946, au avut originile pe flancurile structurii Kumano Pluton. ”Faptul că putem face o descoperire atât de mare într-o zonă care este deja bine studiată este, cred, o deschidere pentru ceea ce ne-ar putea aștepta în locuri mai puțin monitorizate”, a declarat geofizicianul Adrien Arnulf.

Misterul de sub scoarta Pământului. O structură gigantică necunoscută, descoperită în Oceanul Pacific

Templul pierdut al lui Hercule, descoperit pe fundul Oceanului Atlantic