Boala sărutului poate declanșa scleroza multiplă! Dovedit științific

Data: 15/02/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Harvard din SUA au lansat un studiu care vine să confirme faptul că „boala sărutului”, virusul comun Epstein-Barr (EBV), poate fi cel care declanșează scleroza multiplă.

Cercetările efectuate au arătat că aproape toate cazurile de scleroză multiplă sunt precedate de infecția cu acest virus, relatează BBC.

„Grupul nostru și alții investighează de ani de zile ipoteza că EBV cauzează SM, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a declarat într-un comunicat cercetătorul italian Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și autorul principal al studiului.

Studiul, realizat în urma unei investigații care a durat două decenii, a fost publicat online recent în revista Science.

Scleroza multiplă, care afectează 2,8 milioane de persoane din întreaga lume, este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central, în care sistemul imunitar atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării. Atunci când această teacă nervoasă este deteriorată, impulsurile nervoase încetinesc sau se opresc.

Cum e la primul sarut? Clipul care a adunat 19 mil. vizualizari in 2 zile (VIDEO)

Această boală poate provoca o gamă largă de simptome potențiale, inclusiv probleme de vedere, de mișcare a brațelor sau a picioarelor, de sensibilitate sau de echilibru.

Este o afecțiune care durează toată viața și care poate duce la dizabilități grave, dar uneori pot fi medii.

Cauza este necunoscută, dar unul dintre principalii suspecți este EBV, un tip de virus herpetic care infectează aproximativ 95% dintre adulți. Virusul Epstein-Barr se transmite în principal prin salivă, de exemplu, prin sărut sau prin consumul de alcool din același pahar.

Acest virus este cauza mononucleozei, cunoscută și sub numele de febră glandulară sau „boala sărutului”, și stabilește o infecție latentă pe toată durata vieții în gazdă.

Ştiaţi că? Descoperirile cu iz macabru din jurul nostru