Pământul, bombardat de particule extraterestre! Ce reprezintă neutrinii, cele mai fascinante particule elementare ale Universului

Data: 17/02/2022 | Autor: .

Ce reprezintă neutrinii, cele mai fascinante particule elementare ale Universului

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe din Germania au anunțat că au descifrat, în premieră, misterul neutrinilor, particulele extraterestre care bombardează constant Pământul.

Neutrinii, considerate cele mai fascinante particule elementare ale Universului, au fost măsurate în premieră de experți.

Potrivit Sci Tech Daily, neutrinii au o masă mai mică de 1,6 x 10-33 grame sau 0,8 electronivolți, care înseamnă 80% din energia unui singur electron, când este accelerat cu un volt în vid.

De ce este descoperirea atât de importantă? Faptul că neutrinii au masa arată că viața pe Pământ a apărut din spațiu. Altfel spus, prin intermediul acestor particule, elementele necesare vieții au putut să se formeze pe planeta noastră.

Cercetătorii care lucrează la Observatorul IceCube Neutrino de la Polul Sud, Antarctica, au găsit dovezi ale existenței acestor particule extraterestre, neutrini, îngropați adânc în gheața calotei de gheață.

Misterul particulelor X. Fizicienii anunță o descoperire revoluționară

„In acest context, extraterestru inseamna ca provine de dincolo de sistemul nostru solar. Pentru prima data avem dovezi al unui flux de neutrini de mare energie proveniti din afara sistemului solar”, a spus Olga Botner, profesor la departamentul de fizica si astronomie al Universității Uppsala din Suedia.

Neutrinii sunt la fel de răspândiți în Univers ca și fotonii și sunt creați în: dezintegrarea beta, captura electronilor și cea a miuonilor, la dezintegrarea particulelor elementare.

Totuși, proprietatea specifică a neutrinului este interacțiunea sa deosebit de slabă cu materia: este cea mai slabă interacțiune din toate interacțiunile cunoscute ale fizicii nucleare. De aceea, deși este foarte răspândit, detectarea neutrinului este extrem de dificilă, el putând să străbată prin toate corpurile „normale” (cum ar fi o macromoleculă, un obiect metalic, corpul omenesc, Soarele, norii cosmici intergalactici), dar fără a interacționa cu acestea și fără a întâmpina vreo piedică.

Proprietatea aceasta a făcut ca în ultimii ani neutrinii să câștige enorm în importanță pentru astronomie și astrofizică, devenind posibilă detectarea exactă a sursei lor cosmice (de exemplu miezul Soarelui, regiunea din spatele unor nori cosmici opaci pentru lumină și altele) cu ajutorul unor aparaturi mari, complexe și speciale, care pot fi considerate a fi telescoape.

De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

Experimentul OPERA

Într-un experiment  al unui grup de cercetători italieni și francezi făcut cunoscut pe 22 septembrie 2011, experiment care a avut loc într-un laborator subteran situat sub masivul Gran Sasso d’Italia, detectorul OPERA a măsurat un fascicul de neutrini generați la instituția CERN din Geneva, Elveția, la 732 km depărtare.

Viteza de deplasare a neutrinilor a rezultat în mod eronat ca fiind superioară vitezei luminii în vid, punând astfel la îndoială un principiu fundamental al teoriei relativității .

Conform măsurătorilor cercetătorii au avut impresia că neutrinii au ajuns la destinație cu 60 nanosecunde (ns) mai devreme decât ar fi necesitat lumina pentru aceeași distanță. Repetarea tot de către CERN a experimentului, al cărui rezultat a fost publicat la 17 noiembrie 2011, a dus la aceeași concluzie.

Comentariile în lumea științifică atât asupra unor posibile erori experimentale reziduale, cât și asupra unei eventuale invalidări a teoriei relativității, rămăseseră rezervate.

Peste 80 de propuneri de articole științifice au fost publicate pe arXiv, majoritatea lor oferind explicații teoretice ale rezultatului; doar o minoritate a afirmat în mod corect că experimentul a fost defectuos.

Rezultatul experimentului a fost o eroare datorată unui cablu defect.

Dacă neutrinii ar călători prin spațiu cu o viteză supraluminică, cu ocazia supernovei 1987A ei ar fi trebuit să ajungă la noi cu 4,2 ani mai devreme decât lumina supernovei, dar aceasta nu s-a întâmplat. Echipa a ajuns la presupunerea că greșeala din experimentul OPERA se datorează unei fibre optice care transportă semnalul GPS din exterior spre ceasul experimentului: fibra nu era bine fixată . Încă în cursul lunii mai 2012 s-au făcut teste prin alte trei experimente, tot la Grand Sasso, să se repete măsurătorile și să se verifice această presupunere.

La 8 iunie 2012, în cadrul unei conferințe internaționale asupra fizicii neutrinilor și astrofizică organizată la Kyoto, fosta capitală imperială niponă, echipa OPERA a recunoscut că rezultatele sale erau eronate.

Descoperire incredibilă! O barieră extraterestră, descoperită în Calea Lactee