Comoara lui Decebal! Misterul tezaurului regelui dac, neelucidat

Data: 17/02/2022 | Autor: .

Înainte de cucerirea Daciei și către romani, regele Decebal ar fi dat ordin să fie ascunsă comoara uriașă adunată în cetatea de la Sarmizegetusa. Ar fi fost vorba de tone de aur, argint și pietre prețioase care, potrivit estimărilor, ar valoara peste 10 miliarde de euro la nivelul prețurilor din ziua de azi. Ce s-a întâmplat cu comoara lui Decebal?

Cât de bogați erau dacii? Cât de importantă era cetatea de la Sarmuzegetusa Regia, dacă romanii erau disperați să o cucerească? Întrebări la care izvoarele istorice ne dau răspunsuri evidente.

Din relatarile istoricului roman Lucius Cassius (155-229), la sfârșitul anului 105, Decebal ar fi dat ordin să fie îngropată o adevărată comoară, ca să nu ajungă pe mâinile romanilor.

AAE - All About Economics :: Blog: ARTICOL DE COLECŢIE: REGATUL DACIC

Potrivit relatărilor, Decebal a folosit cateva mii de prizonieri romani sa devieze cursul rausorului Sargetia (Streiul), sa sape niste gropi cu latura de cate un „ardent” (35,5 m), adanci de „doua staturi de om” in care a plasat sute de lazi, din lemn masiv de fag, cu balamale de bronz, in care a ascuns circa 3,2 tone de aur, 6,5 tone de argint si o multime de pietre pretioase.

A facut aceste ascunzisuri la o distanta de o leghe (2,22 km) intre ele, incepand la o leghe sud de localitatea Calanicum (Calan). Se poate estima ca fiecare grup de lazi continea cam 500-700 kg de aur si cam tot atata in argint.

Dupa plasarea tezaurului pe fundul raului, gropile au fost acoperite de bolovani rotunzi, raul a fost readus la albia originala si toti prizonierii romani au fost decapitati, pentru a se asigura secretul operatiei.

Misterul Sarmizegetusa Regia. Cine a distrus templele antice din Munții Orăștie

Se pare însă că unul dintre prizonierii romani, Bicilis, a supravietuit, destainuindu-i imparatului Traian locul unei gropi cu „tezaurul lui Decebalus”, nestiind de existenta celorlalte locuri.

Dovada din Memoriile Bellice

După ce Decebal s-a sinucis, iar Sarmizegetusa a fost cucerită, Traian ar fi recuperat o parte din comoară, în 106, pe care a dus-o la Roma.

Medicul personal al imparatului Traian, Statilius Crito, descrie, cu lux de amanunte, in „Memoriile Bellice”, cum soldatii Legiunii VII Claudia au dezgropat lazile extrem de grele, care au necesitat zece cai ca sa fie tarate in sus, pe rampele facute de acei soldati.

Comoara lui Decebal, un mister

Se pare că romanii au descoperit doar o parte din comoară, dovadă că, de-a lungul secolelor, mulți au fost cei care au săpat pe urmele ei.

Legenda a atras sute de aventurieri care au săpat de zor in jurul localitatilor Gradiste, Bucovna, Rusi si Calan (Hunedoara) în căutarea comorii.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii tuneluri sub Munții Bucegi?

Și nu numai aventurierii au căutat moștenirea regelui Decebal. Inclusiv Matei Corvin ar fi dat dispoziție să fie excavate albia râului Strei, între 1460-1470. Pare că a găsit ceva, dovadă că, la numai câțiva ani distanță, a plătit formarea unei armate uriașe care a învins turcii.

Potrivit unor documente vieneze, în perimetrul Munților Orăștie s-ar mai fi găsit, in anii 1845-1846, 165 kg de aur si peste 300 kg de argint ce proveneau din perioada dacilor. Să fi fost comoara lui Decebal? Nimeni nu știe.

Febra aurului lui Decebal

Cert este că în zonă au săpat cam toți cei care s-au aflat la putere în ultimul secol, de la nemți la comuniști și ruși.

Julian Chitta, un dizident anti-comunist, declara, recent, că în 1959, a fost pus, împreună cu alți 500 de oameni aflați în lagărul de muncă de la Hunedoara, să sape în albia Streiului, în niște zone monitorizate de arheologii sovietici.

,,Mai tarziu am aflat ca aceeasi echipa de „arheologi sovietici” a scanat cu niste aparate electronice groaie toti peretii castelului Corvin de la Hunedoara, facand gauri in piatra, si coborand niste oameni in „Fantana turcilor” si in „Tunelul de scapare”, a declarat acesta.

Au fost scoasă la lumină întreaga comoară a lui Decebal? Mai există locuri ascunse în care tezaurul dac este încă intact. Mulți sunt cei care cred acest lucru, dovadă descoperirea, de-al lungul anilor, a brățărilor dacice.

Se estimează că tezaurul dac ar valora, în banii noștri, peste 10 miliarde de euro. Ce a mai rămas din el poate fi găsit, dacă autoritățile, arheologii ar folosi tehnologia modernă pentru a scana 3D, la fel ca piramidele, întregul sit arheologic de la Sarmizegetusa și perimetrul Munților Orăștie.

Misterele de la Sarmizegetusa Regia! Cuiul dacic care nu ruginește și orașul subteran

Cine a fost Deceneu, marele preot al dacilor? Un mister neelucidat