Cine a fost Deceneu, marele preot al dacilor? Un mister neelucidat

Data: 24/01/2022 | Autor: .

Cine a fost Deceneu, marele preot al dacilor? Un mister neelucidat

Nu credem că există român care să nu fi învățat sau măcar să fi auzit de Deceneu, un personaj istoric învăluit în mister – marele preot al dacilor din vremea regelui Burebista. Potrivit legendelor, acesta i-ar fi călăuzit pe daci către științele fizicii, astronomiei, zodiacului și paranormalului. Cât este mister și cât este realitate în privința lui Deceneu?

Filosof, astronom, sfătuitor al lui Burebista (82 î.e.n. – 44 î.e.n.), Deceneu ar fi fost un înțelept al neamului dacilor, care trăia retras, ca un sihastru, într-un ținut ascuns, unii cred că pe muntele sfânt al dacilor – numit Kogaionon.

Fusese sacerdot al zeului Zalmoxis, sfetnic și colaborator apropiat a lui Burebista, cel mai important personaj după rege în statul dac, Deceneu l-a ajutat considerabil pe monarh în opera de unificare și organizare a triburilor geto-dace.

A cultivat în rândul geților astronomia și agricultura. A construit altare noi și edificii sacre. E posibil să fi urmat canoanele arhitectonice din Egipt (unde trăise), precum și din Orient.

Istoria dacilor, rescrisă? Un documentar tulburător face furori pe internet

Istoricul got Iordanes, care a trăit la cinci secole după Deceneu, a oferit, susţin unii cercetători, o relatare romanţată despre personalitatea lui Deceneu.

Burebista … și-a luat ca ajutor pe Deceneu, un bărbat vrăjitor, care umblase multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne profetice, datorită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă, de la un timp era socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit de Zamolxe. Ca o dovadă de ascultarea ce i-o dădeau geții, este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să-și stârpească viile și să traiască fără vin” (Geografia:VII,3,11)

El afirma că dacii „erau superiori tuturor barbarilor şi aproape egali cu grecii”, în vremea lui Deceneu.

Misterul Sarmizegetusa Regia. Cine a distrus templele antice din Munții Orăștie

„El i-a învăţat etica, dezvăţîndu-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în ştiinţele fizicii, făcîndu-i să trăiască conform legilor naturii; transcriind aceste legi, ele se păstrează pînă astăzi, sub numele de belagines; i-a învăţat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare, în privinţa minţii; dîndu-le un exemplu practic i-a îndemnat să petreacă viaţa în fapte bune; demostrîndu-le teoria celor douăsprezece semne ale zodiacului, le-a arătat mersul planetelor şi toate secretele astronomice şi cum creşte şi scade orbita lunii şi cu cît globul de foc al soarelui întrece măsura globului pămîntesc şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele trei sute şi patruzeci şi şase de stele trec în drumul lor cel repede de la răsărit pînă la apus spre a se apropia sau depărta de polul ceresc”, informa Iordanes, în Getica.

Deceneu a înfăptuit o profundă reformă socială și religioasă

Deceneu a înfăptuit o profundă reformă socială și religioasă a poporului geto-dac, celebră în lumea antică.

A impus sobrietatea și cumpătarea, a cerut poporului ascultarea de porunci ca efect al educației prin dreptate, geții fiind recunoscuți, după Herodot, ca fiind cei mai drepți dintre traci.

După Iordanes, Deceneu era un om de o vastă erudiție. Relatarea istoricului got conține date deosebite privind rolul cultural și religios jucat de către Deceneu în instruirea spirituală a stratului social superior de sacerdoți și tarabostesi daci.

Cum arăta, de fapt, împăratul Traian. Chipul acestuia, reconstruit pe bază de algoritmi AI

,, Vezi ce plăcere (este) ca niște oameni prea viteji să se îndeletnicească cu doctrinele filosofice, când mai aveau puțin răgaz de războaie. Puteai să-l vezi pe unul cercetând poziția cerului, pe altul proprietățile ierburilor și ale arbuștilor, pe acesta studiind creșterea și scăderea Lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui și cum, prin rotația cerului, Soarele vrând să atingă regiunea orientală, este adus înapoi în regiunea occidentală. Getul se linistește de îndată ce primește explicația acestor lucruri. Aceasta și multe altele, învățând Deceneu pe geți, prin știința sa, a strălucit în mijlocul lor ca o adevărată minune. (Getica;XI;69—70)

Iordanes despre Deceneu: „Împărtășindu-le cunoștințe de fizică i-a făcut să trăiască în mod natural respectând legile lor pe care ei le au în formă scrisă până astăzi și le numesc belagines.”

Lucrarea lui Iordanes nu este considerată izvor istoric de încredere, scopul său fiind acela de a atribui un trecut prestigios noii clase conducătoare a goților.

Deceneu a devenit rege al geților

După moartea lui Burebista, Deceneu a devenit rege al geților, în anul 44 î.e.n. A reformat pontificatul zamolxian. A stabilit locuința preoților lui Zamolxe pe muntele Cogeon (Kogaionon).

A împărțit pe geți în ordinul Piloforilor sau Pileaților și ordinul Capeluttilor sau Comaților.

Istoricul Hadrian Daicoviciu afirma că din sanctuarele aşezării antice dacii priveau către cerul înstelat, încercând să-i desluşească misterele.

Legătura inedită a dacilor cu păduchii. Descoperirea de la Pericei

„Legătura dintre calendarul dacic şi religia dacilor e evidentă. O subliniază însăşi prezenţa calendarului de piatră în incinta sacră, alături de alte sanctuare, o subliniază spusele lui Iordanes despre rolul hotărâtor al lui Deceneu în dezvoltarea preocupărilor astronomice la daci. Natural, astronomi erau preoţii. În cunoştinţele lor despre mişcarea corpurilor cereşti, prin reglementarea calendarului, atât de necesară agriculturii de exemplu, ei îşi sporeau autoritatea asupra maselor, apărând în faţa acestora nu ca nişte simpli cărturari, ci ca posesori ai unor puteri misterioase şi supranaturale”, scria Daicoviciu.

Deceneu ar fi murit în 27 î.e.n, iar moștenirea sa ar fi fost preluată de alți preoți, urmașul său de drept fiind considerat marele Zamolxe.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii tuneluri sub Munții Bucegi?