Legătura inedită a dacilor cu păduchii. Descoperirea de la Pericei

Data: 7/10/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au făcut o descoperire inedită. În situl arheologic din zona localității Pericei, ei au găsit o adevărată ,,fabrică’’ de piepteni și fragmente de piepteni din corn de cerbi.

Specialiștii susține că, la vremea respectivă, este posibil ca mulți dintre locuitori să fi avut păduchi, iar  metoda cea mai eficientă de a scăpa de ouăle acestora era pieptenele de os.

Pieptenele de os a fost folosit, până târziu, în secolul XX. Mai apoi s-a făcut și din corn de vacă, dar prima dată cornul de cerb era cel utilizat cu predilecție la așa ceva.

Misterul Sarmizegetusa Regia, decriptat. Cea mai mare descoperire din ultima jumătate de secol

,,A prelucra coarnele de cerb pentru a obține piepteni nu era la îndemna oricui. Era în mod sigur o specializare destul de aprofundată și serioasă în prelucrarea acestui corn și numărul mare de resturi găsite ne arată că acestea provin de la zeci sau chiar sute de cerbi. Probabil că unele coarne au fost culese din pădure, iar altele sunt de la cerbi vânați” a declarat Horea Pop, șeful de secție al muzeului.

Săpăturile au mai scos la iveală un bordei, un alt cuptor și un atelier de prelucrare a cornului afectate și acestea de lucrările edilitare.

Citește și:

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii o rețea de tuneluri sub Munții Bucegi?