Cum arăta, de fapt, împăratul Traian. Chipul acestuia, reconstruit pe bază de algoritmi AI

Data: 8/10/2020 | Autor: .

Artistul canadian Daniel Voshart a recreat chipul celebrului împărat roman Traian, folosindu-se de inteligența artificială. Expertul a folosit rețeaua neurală Artbreeder care utilizează algoritmi AI, pentru a analiza peste 800 de busturi și tablouri care îl reprezintă pe  împăratul roman care a cucerit Dacia, în anul 106 e.n.

Reconstituirile au fost posibile datorită portretelor realiste făcute de sculptorii romani, care surprind foarte bine trăsăturile fiecărui împărat.

Pornind de la aceste sculpturi, care s-au păstrat foarte bine, artistul canadian Daniel Voshart a folosit o rețea neurală artificială, dotată cu un soft de învățare avansată.

Algoritmii, dincolo de forma feței și a ochilor, au necesitat un upgrade de ordin  genetic, artistul introducând în baza de date informații despre culoarea pielii, a părului și ochilor, așa cum a fost descris Traian în lucrările scrise din timpul Imperiului Roman.

Pe acest link veți putea vedea cum arată și alți împărați romani,  printre care Nero, Claudiu, Hadrian și Aurelian.

Misterul Sarmizegetusa Regia, decriptat. Cea mai mare descoperire din ultima jumătate de secol

Povestea împăratului Traian

Marcus Ulpius Nerva Traianus, împărat roman între 98-117, a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

Traian a fost fiul lui Marcus Ulpius Traianus, un proeminent senator și general dintr-o familie romană faimoasă (Ulpii). Familia s-a stabilit în provincia Baetica, în Spania de azi, cândva spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Punic, iar Traian a fost doar unul din membrii familiei Ulpii, familie care a continuat și după moartea sa.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii o rețea de tuneluri sub Munții Bucegi?

S-a născut pe 18 septembrie 53, în orașul Italica, din provincia romană Hispania. Tânăr fiind, a urcat în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, în zona Rinului. A luat parte la războaiele lui Domițian împotriva germanilor și era unul dintre cei mai mari comandanți militari ai imperiului când Domițian a fost ucis în 96.

Renumele său i-a servit în timpul succesorului lui Domițian, Nerva, care era nepopular în cadrul armatei și avea nevoie de cineva ca să obțină sprijinul legiunilor. A obținut acest sprijin prin numirea lui Traian ca fiu adoptiv al său și succesor, în toamna anului 97 (27 octombrie). Viitorul împărat Hadrian i-a adus vestea lui Traian despre adopție, obținând astfel bunăvoința lui Traian pentru restul vieții sale. La moartea lui Nerva pe 27 ianuarie 98, Traian i-a succedat fără nici un incident, fiind respectat de supuși. Astfel primul roman ne-italian a devenit împărat.

raian a rămas în istorie și pentru luptele sale. În 101, a lansat o expediție în regatul Dacia, aflat la nord de Dunăre și l-a forțat un an mai târziu pe regele Decebal să capituleze, după ce Traian a asediat cu succes capitala Sarmizegetusa. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus.

Totuși, la scurt timp, Decebal a adus iarăși probleme Imperiului Roman, încercând să convingă regatele vecine nord-dunărene să i se alăture. Traian se hotărăște să atace din nou, inginerii săi construind un imens pod peste Dunăre, și reușesc să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă. Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o ca provincie romană.

Legătura inedită a dacilor cu păduchii. Descoperirea de la Pericei