Structura incredibilă de sub Marea Nordului! Datează din Epoca de Gheață

Data: 14/09/2021 | Autor: .

Structura incredibilă de sub Marea Nordului! Datează din Epoca de Gheață

Cercetătorii de la British Antarctic Survey au făcut o descoperire incredibilă în Marea Nordului. Cu ajutorul unei scanere performante 3D de reflexie seismică, au dat de urmele unor canale uriașe, fiecare de zece ori mai mari decât râul Tamisa.

Structurile, aflate la sute de metri sub fundul mării, reprezintă niște rămășițe ale peisajelor din epoca glaciară, a spus Kelly Hogan, geofizician la British Antarctic Survey (BAS).

Potrivit Daily Mail, acestea au fost sculptate de către râuri care traversau cândva o mare parte din Marea Britanie și vestul Europei.

Câmpul magnetic al Pământului, în pericol? Ceva crește puternic sub scoarța terestră

 

,,Fiecare structură este așa-numita vale a tunelului, o scobitură în formă de U formată prin scurgerea apei topite de sub uriașele plăci de gheață, care acopereau zona Mării Nordului, între Scoția și Norvegia”, a afirmat expertul.

”Deși noi am știut de canalele glaciare uriașe din Marea Nordului de ceva vreme, totuși aceasta este prima dată când am realizat imagini ale formelor de relief la scară mică, din interiorul lor”, a mai spus acesta.

Potrivit cercetătorilor, studierea acestora ne-ar putea ajuta să înțelegem cum vor evolua ghețarii din Antarctica și Groenlanda, la schimbările climatice din ziua de astăzi și din viitor.

”Aceste trăsături delicate ne vorbesc despre modul în care apa s-a deplasat prin canale, sub gheață și chiar despre felul în care gheața a stagnat și s-a topit. Este foarte dificil să observăm ceea ce se întâmplă sub straturile noastre mari de gheață de astăzi, în special modul în care apa și sedimentele în mișcare afectează fluxul de gheață”, a afirmat expertul.

Experți: Pe Pământ există mii de specii de creaturi vii nedescoperite !

”Originea acestor structuri a fost nerezolvată de peste un secol. Această descoperire ne va ajuta să înțelegem mai bine retragerea continuă a ghețarilor actuali din Antarctica și Groenlanda”, a declarat James Kirkham, geofizician și co-autor al studiului, de la BAS.

Planeta L 98-59, un Super-Pământ locuibil și care poate susține viața