Misterul celebrei nave ,,Endeavour”, elucidat! Pe urmele legendarului capitan James Cook

Data: 7/02/2022 | Autor: .

Misterul celebrei nave ,,Endeavour”, elucidat! Pe urmele legendarului capitan James Cook

Cercetătorii de la Muzeului maritim naţional australian au găsit epava celebrului vas al căpitanului James Cook. „Endeavour” s-a scufundat în largul coastei statului american Rhode Island, acum mai mult de 200 de ani. 

Endeavour este vasul pe care căpitanul Cook a navigat din Anglia către Tahiti, apoi în Noua Zeelandă, înainte de a ajunge în 1770 şi să cartografieze coasta de est a continentului. Vasul a fost scufundat în portul Newport în august 1778.

Britanicii au scufundat nava, precum şi alte patru, pentru a împiedica flota franceză să intre în portul Newport pentru a-i susţine pe americani. Era cu câteva luni înainte de moartea lui Cook în Hawai în februarie 1779.

Misterul Oumuamua. Ne-a vizitat o navă extraterestră?

Două secole pe fundul mării

După două secole pe fundul mării, doar în jur de 15% din resturile Endeavour au rămas intacte, potrivit Muzeului maritim naţional australian. „Accentul este de acum pus pe ceea ce poate fi protejat şi conservat”, a declarat Kevin Sumption, director al Muzeului maritim naţional australian.

„Din 1999, facem cercetări pe mai multe epave din secolul al XVIII-lea într-o zonă de 3,7 kilometri pătraţi unde credem că Endeavour a fost scufundat”, a declarat Kevin Sumption.

„Pe baza arhivelor şi a dovezilor arheologice, eu sunt convins că este vorba despre Endeavour”, a afirmat el.

Dar Rhode Island Marine Archaeology Project a precizat că este prea devreme pentru a trage această concluzie.

Într-un comunicat, directoarea executivă a proiectului, DK Abbass, a declarat că „aceste concluzii se vor baza pe un proces ştiinţific adecvat şi nu pe emoţiile sau politica australiană”.

Un purtător de cuvânt al Muzeului maritim naţional australian a răspuns că DK Abbass avea „dreptul la propria opinie cu privire la cantitatea mare de dovezi acumulate”.

Triunghiul Bermudelor. Nava SS Cotopaxi, descoperită după aproape 100 de ani