Cum sa faci vin într-o oră! Experţii au inventat o microvinărie

Cum sa faci vin într-o oră! Experţii au inventat o microvinărie

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Yowa au dezvoltat, împreună cu experţii elveţieni, o procedură chimică şi o instalaţie, o microvinărie care transformă sucul de struguri în vin, în numai o oră! Metoda tradiţională de producţie a vinului durează minim două săptămâni, relatează GadgetReport.ro

Soluţia accelerează fermentaţia strugurilor cu ajutorul unor membrane speciale, cu nanopori, care preiau strugurii, absorb zahărul şi eliberează alcoolul şi dioxidul de carbon.

Cercetătorul Daniel Attinger, de la Iowa State University, a declarat că procedeul este unul organic, nu include compuşi chimici, iar rezultatul, vinul, este similar cu cel produs pe cale tradiţională.

Microvinăria este testată în prezent la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), din Elveţia. „În cadrul testelor, încercăm diverse soiuri de struguri, metode de fermentare şi condiţii termice care să ducă la cea mai bună soluţie de rafinare a vinului”, a declarat expertul, citat de ScienceAlert.com

Principala problemă a microvinăriei este legată de volumul de lucru. În prezent, aceasta poate fermenta numai 1 ml de vin pe oră, adică 0,13 la sută dintr-o sticlă de vin. Asta înseamnă că, pentru a produce un pahar de vin, este nevoie de patru zile de teste.

O altă problemă o reprezintă aroma vinului. „Vinul nu are încă gustul celui produs pe cale tradiţională, însă lucrăm la acest lucru”, a declarat Philippe Renaud, şeful EPFL Microsystems Laboratory.

Important este că instalaţia poate lucra în regim non-stop, numai struguri să aibă la dispoziţie.