Cum să resetezi centrala termică! O să meargă mai bine

Data: 18/10/2021 | Autor: .

Cum să resetezi centrala termică! O să meargă mai bine

Începe sezonul rece și, în aceste zile, va trebui să trecem centrala termică pe căldură. Să crești presiunea centralei, să aerisești caloriferele și, nu în ultimul rând, să resetezi centrala termică sunt câteva soluții care îți pot aduce un randament mai bun și o funcționare optimă.

Centralele termice moderne sunt destul de sensibile la fluctuațiile de gaz și nu este exclus ca, la un moment dat să afișeze un cod de eroare. Se poate ca centrala să intre în avarie și dacă există pierderi de apă, de presiune.

Dacă centrala e mai veche de 10 ani, este posibil să apară și problemele tehnice, astfel încât eroarea să fie una chiar mai gravă precum o defecțiune a pompei, un schimbător de căldură în plăci este blocat sau o componentă electrică este defectă.

Nu este exclus ca centrala să intre în avarie și din cauza problemelor la tubulatura de evacuare sau la scurgerea condensului, ori ca urmare a problemelor la aprindere.

Indiferent de motiv, resetarea centralei este primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de a chema un specialist.

Cum aerisești un calorifer! Ne pregătim pentru sezonul rece

Cum resetezi centrala termică?

În funcție de model, resetarea centralei termice se face prin diverse metode, trecute fiecare în manualul centralei.

In esență, cele mai multe au un buton de resetare pe centrală, afișat cu indicativul RESET și un semn cu o flacără, o lumină intermitentă sau cu o cruce pe el.

În mod normal, trebuie să apeși o singură data pe buton și centrala ar trebui să se reseteze. Există modele care cer apăsarea butonului de resetare timp de 3 secunde.

Indiferent de model, dacă centrala a fost resetată corect, de obicei aceasta va afișa o lumină verde intermitentă. Dacă va fi afișat un cod de eroare sau va fi afișată o lumină roșie care continuă să clipească, este esențial să apelezi la un specialist.

Cum te debranșezi de la termoficare! Toate documentele necesare

La centrala termica Immergas Victrix Tera, de exemplu, butonul de reset este pe panoul centralei. Trebuie să îl ții apăsat 3 secunde. La fel și la centrala termica Vaillant ecoTEC Pure. Dacă apeși mai puțin de 3 secunde, se închide sau pornește după caz.

La o central Viesssmann, trebuie sa apesi in acelasi timp pe tasta OK si pe tasta Mode pana cand eroarea dispare de pe afisaj si centrala termica se reseteaza. Pentru avarie lipsa gaz F4 se reseteaz si doar prin oprirea si pornirea centralei.

La centralele Ariston și Motan, trebuie să apeși tasta Reset de pe panoul centralei timp de cateva secunde. Centrala permite un numar maxim de 5 incercari de repornire in 15 minute. La fel se procedează și cu o centrala termica Ferroli Diva Condens.

Dacă resetarea nu funcționează, cheamă un specialist.

Engie Thermo Smart. Ne-am schimbat centrala termică cu una smart, în rate